Pretraga

Ovo je zagonetka koju više od pola studenata Harvarda nije znalo točno riješiti

A- A+

Studentima najprestižnijih svjetskih sveučilišta postavljena je prilično jednostavna mozgalica, koju vjerojatno svatko može riješiti. Međutim iz drugih razloga, više od polovice ovih studenata odgovorilo je pogrešno. Pitanje je vezano za cijenu bejzbolske palice i loptice, a u nastavku provjerite o čemu se radi.

Bejzbolska palica i loptica zajedno koštaju 1.10 dolara. Palica košta dolar više od loptice. Koliko onda košta loptica? Više od 50 posto studenata vodećih sveučilišta u Americi krivo je odgovorilo na pitanje ove prilično jednostavne mozgalice, a sve zato što je odgovor koji je svima privlačan prilično intuitivan i ljudi ne vjeruju da bi na ovako jednostavno pitanje mogli pogriješiti.

U vaš um je ušao broj. Broj je 10. Deset centi. Jedinstvenost ove lagane zagonetke je da potiče odgovor koji je intuitivan, privlačan i pogrešan. Izračunajte pa ćete vidjeti. Ako lopta košta 10 centi, onda bi ukupno koštali 1.20 dolara, a ne 1.10. Točan odgovor je pet centi, objasnio je bihevioralist Daniel Kahneman za Business Insider.

Riječ je zapravo samo o prevelikoj samouvjerenosti, jer su studenti previše vjere polagali u svoju intuiciju i zbog toga nisu bili usredotočeni na sam zadatak. Tako je više od 50 posto studenata s Harvarda, MIT – a i Princetona dalo pogrešan odgovor na ovu prilično jednostavnu mozgalicu.

Ovo je zagonetka koju više od pola studenata Harvarda nije znalo točno riješiti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap