Pretraga

Ovo roditelji nikada ne smiju reći svojoj djeci

A- A+

Roditeljstvo donosi mnogo radosti i sreće, ali i odricanja te problema. Dok su u ne tako davnoj prošlosti roditelji, kao i nastavnici te profesori, mogli udariti svoje dijete, danas je taj način odgoja sve rjeđi. Također je sve teže komunicirati s djecom, pogotovo u tinejdžerskoj dobi. Unatoč činjenici da roditelji ponekad ne trebaju popuštati, postoji nekoliko stvari koje nikada ne b smjeli reći svojim sinovima i kćerima.

Odgajanje je mukotrpan i dugotrajan proces, zbog čega je portal Parenting.com nedavno objavio nekoliko savjeta za roditelje koji ne znaju kako izaći na kraj sa svojom djecom pa često izgovore nešto zbog čega se vrlo brzo pokaju. Pogledajte u nastavku što roditelji nikada ne bi smjeli reći svojoj djeci.

Izdvojeni članak

Bila bezobrazna, pa joj roditelji napravili kaos na Facebooku

‘Isti si otac/majka’

Budući da sve veći broj brakova završi nesretno, to jest razvodom, pojedini roditelji svojoj djeci prigovaraju da su isti otac ili majka. Koliko god dijete bilo u krivu ili napravilo loš potez, ne smijete ga uspoređivati s partenrom koji je ispao glavni negativac te uzrok obiteljskog kraha. Također, u takvim situacijama roditelji ne smiju u vlastite svađe uključivati djecu, nego bi ih trebali poštedjeti dodatne patnje.

‘Bolje bi bilo da te nisam rodila’

Stručnjaci tvrde da je ovo jedna od najgorih rečenica koju možete uputiti svojoj djeci i da postoji mogućnost trajnih posljedica koje će se odraziti na njihov daljnji život. Djeca nikada ne bi smjela od vlastitih roditelja osjetiti kako su nepoželjnja, makar to bilo izrečeno u afektu ili bez razmišljanja.

‘Ne gnjavi me više’

Koliko god se umorno osjećali ili bili nervozni, a vaša vas djeca baš u tom trentku odluče ispitivati do iznemoglosti ili se igrati s vama, nikada im ne smijete reći da vas ostave na miru ili da vas prestanu gnjaviti. Postoji suptiliniji način da im objasnite kako ste umorni i da ćete se kasnije pozabaviti njima, nego da se osjete zanemareno.

‘Zašto nisi kao brat/sestra?’

Budete li uspoređivali svoju djecu s braćama i sestrama, među njima bi se mogla stvoriti ljubomora, ali bi se i mogli povući u sebe. Svatko je osobit na svoj način stoga nikada ne smijete ponavljati jednom od svoje djece kako biste htjeli da je više poput brata ili sestre.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Lažite svojim roditeljima

‘Ja sam u tvojim godinama bio/bila odgovornija’

Kao što ih ne trebate međusobno uspoređivati, na isti način nije dobro niti usporediti ih sa sobom u njihovim godinama. Tako ćete samo istaknuti kako nisu dovoljno dobri te će im nad glavom biti teret jer nisu ‘savršeni’ kao vi.

‘Uvijek me povrijediš’

Roditelji moraju shvatiti kako ih djeca nikada neće namjerno povrijediti, nego će nesvjesno napraviti određenu stvar koja će možda pogoditi i očeve ili majke. Budete li isticali kako vas konstantno uspijevaju povrijediti, stvorit ćete im osjećaj krivice.

‘Stidi se’

Umjesto da im uporno govorite kako se trebaju stidjeti, pronađite manje bolne riječi kako bi ih naučili tome što je dobro, a što loše. Djeca često znaju biti neposlušna ili nepredvidiva pa ne znate kako s njima izaći na kraju, no ipak ih ne biste smjeli na ovaj način kažnjavati.

‘Uvijek donosiš pogrešne odluke’

Kad dijete već dođe u razdoblje da mora donositi samostalne odluke te u tome nekoliko puta pogriješi, ne smijete ga ‘ubijati u pojam’ te ga kažnjavati ili vikati. Ljudski je griješiti i svi ponekad donesemo neispravnu odluku pa tako i djeca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap