Pretraga

Ovo su najčešća muška i ženska imena u Hrvatskoj u 2015.

A- A+

Da Hrvati ne vole eksperimente i nikakve odmake od tradicije, da ne kažemo maštovitost prilikom izbora dječjih imena pokazalo se po tko zna koji put. I u godinama koje slijede Luke i Ane, ali i Ivani imat će neželjene količine imenjaka te imenjakinja u vrtiću, razredu, na ulici i drugim javnim mjestima gdje će obitavati. Nakon nekoliko godina pauze Marija se u 2015. ponovno ‘umiješala’ u sami vrh. Podatke o najučestalijim imenima u ovoj godini smo ispitali u matičnim uredima najveća četiri hrvatska grada dakle Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, što znači da se analiza dotakla uzorka od gotovo milijun i 200 tisuća ljudi. Uz čelne pozicije koje kao i u 2014. pripadaju Luki i Ani, donosimo i druga popularna imena u Hrvatskoj tijekom godine na izmaku.

Tijekom 2015. godine najviše se roditelja, kao i u 2014., odlučilo svojoj djeci dati imena Luka i Ana. Da je Biblija bila glavni izvor inspiracije, svjedoče i druga učestala imena. Uzimajući u obzir podatke iz matičnih ureda četiri najveća hrvatska grada, uz Luku u konkurenciji dečkića najučestaliji su Ivan, Marko, David, Marko te Petar, a uz Anu u konkurenciji curica Petra, Sara, Lucija, Mia te Marija. Evo i pojedinačnih podataka za Zagreb, Split, Rijeku i Osijek.

Izdvojeni članak

Ovo su značenja najčešćih ženskih i muških imena u Hrvatskoj

Potpuna biblijska dominacija u glavnom gradu

Teza da su stanovnici velikih gradova skloniji odstupanju od tradicije, ne bi se baš mogla potvrditi pogledom na ljestivcu najučestalijih imena koja se daju djeci u Zagrebu. Štoviše, u prijestolnici su odstupanja posljednjih godina manja nego li u tri ostala velika grada.

Ljestvice najčešćih imena u 2013.,2014. i ovoj godini to zorno ilustriraju.

2013. curice – Ana, Marija, Sara, Petra i Lucija

2014. curice – Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. Petra je prošle godine ispala iz top pet te se smjestila na šesto mjesto, dok se Mia sa sedmog iz 2013., popela na treće prošle godine.

U 2015., zamislite poretka – Ana, Mia, Marija, Lucija, Sara. Dakle istih pet imena je najčešće, što se eventualno donekle može korigirati do kraja godine. 

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

Iako je Ivan i dalje najčešće muško ime u Hrvatskoj, Luka je u novom mileniju apsolutni vladar prema popularnosti kod roditelja. U Zagrebu je u ovoj godini i povećan broj dječaka koji su tako nazvani, u odnosu na 2014. pa je 18. prosinca brojka bila na 476, tako da se možda popne i na 500 do kraja godine. 

– Rođen sam 1987. godine taman u vrijeme kad je vrlo popularna pjesma bila ‘Luka’ od Suzanne Vega, ali ne znam je li to povod bio što sam dobio ovo ime. Zanimljivo, u to vrijeme, barem u mojoj okolini nije bilo djece s imenom Luka. U svojoj grupi u vrtiću te čak u cijeloj mojoj generaciji u osnovnoj školi nije bilo nijednog Luke.

Čini mi se da je taj trend počeo na prijelazu stoljeća i očito je ime Luka postojalo sve popularnije. Tako kada govorimo o mlađima, često naiđem na imenjake, ali ih i dalje u svojoj generaciji nailazim manje. Ime ne bih nikad mijenjao, ma da se i svaka osoba zove kao ja. Mijenjanje bi bilo u iznimno ekstremnim slučajevima da nosim ime Tito, Adolf ili ime koje iz svakojakih razloga nosi veliko breme. Neka je Luka što više!, komentirao je sve okolnosti oko svoga imena, novinar Luka Vuletić.

No za razliku od njega, naš drugi Luka, imao je malo drugačija iskustva s imenjacima, što upravo svjedoči da se ime populariziralo u novijem periodu. 

– Uvijek je u razredima bilo ljudi koji su se zvali kao ja. Mislim da to nikome ne bi trebalo stvarati problem, pa ni meni. Moje ime mi se sviđa, ne bih se htio zvati drugačije, niti postoji razlog zbog kojeg ne bih htio da se moji prijatelji zovu kao i ja, iskazao nam je Luka, učenik II. gimnazije u Zagrebu, doživljaje svoga imena te komenitrao njegovu frekvenciju.

Izlistajmo i najučestalija muška imena u Zagrebu u posljednje tri godine. Treba reći da je Biblija još dominantnija nego li u slučaju djevojčica pa se primjerice u 2015. u top 10, nalazi samo jedan ‘uljez’ – Filip!  

2013. dječaci – Luka, Ivan, Marko, Petar, David

2014. dječaci – Luka, Ivan, Marko, David, Filip

2015 dječaci – Luka, Ivan, Marko, David, Josip. Dodajmo podatke do desetog mjesta, koji najbolje svjedoče o enormnoj popularnosti biblijskih imena – na šestom je Petar, pa Jakov, Filip, Matej te Mihael.

Izdvojeni članak

Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2014.

Split najmanje dosadan od velikih gradova

Iako je i drugi po veličini hrvatski grad podlegao određenim državnim trendovima kada su u pitanju imenovanja djece, neke, samo za ovo područje tradicionalne principe, zadržao je do danas.

Tako primjerice Duje, kao verzija imena zaštitnika grada Splita – Dujma, među čestim je imenima u Gradu pod Marjanom već tri desetljeća. U novom mileniju osobito. Roko je također jedno od imena, koja su karakteristična pretežito u Splitu i okolici te je i ove godine među najčešćih deset. Ante i Lovre imaju snažnu regionalnu crtu, dok je neobičnost svakako i Toma među najpopularnijim imenima u Splitu. 

Kada je riječ o djevojčicama, u top 10 se ove godine probilo Maris. Inače ovo ime je karakterističnije za južniji Dubrovnik i okolicu, ali je ove godine iskočilo i u Splitu. Pogledajte cijeli pregled top deset za curice i dječake:

Dječaci – Ivan, Luka, Ante, Toma, Lovre, Duje , Marko, Petar, Roko, Josip.

Djevojčice – Ana, Sara, Petra, Nina, Lana, Laura, Maris, Marija, Marta, Iva.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Svi evanđelisti zastupljeni u Osijeku, u Rijeci Lana i dalje među najčešćima

U Osijeku je kao i u drugim anlizom obuhvaćenim gradovima, puno manje iznenađenja među dječacima, nego u konkurenciji djevojčica. No valja svakako istaknuti neke zanimljivosti. Jedna je da je u 2015. Ivano u top 10 najčešćih imena za dječake, što može sugerirati da nisu zaboravljene bravure koje je najbolji rukometaš svih vremena Ivano Balić, izvodio na terenu, osobito u reprezentativnom dresu.

Interesantno, obzirom na podneblje, da je među deset najčešćih i ime Niko.

U slučaju djevojčica, i u Osijeku su popularna troslovna imena Mia, Iva, Ana, Ena, Lea, a kao kuriozitet navedimo da se na petom mjestu po učestalosti 21. prosinca nalazila Katja.

Pogledajte cijeli pregled deset najčešćih u Osijeku: 

Dječaci: Luka,
Marko,
Filip,
Ivan, Jakov,
David,
Karlo,
Niko,
Ivano,
Matej.

Djevojčice: Mia, Petra, Iva, Ena, Katja, Ana, Ema, Marta, Lucija, Lea.

Izdvojeni članak

Ovo je najpopularnije ime na svijetu

U Rijeci su nam izvukli po četiri imena koje su roditelji najčešće davali djeci u godini na izmaku. Visoko kotirajuću poziciju imena Mia u 2015., potvrdili su i podaci iz Rijeke. Ime Lana na državnoj je razini u blagom padu, znamo li da je od 2007. do 2011. bilo najučestalije, no u trećem po veličinu gradu Hrvatske i dalje je među popularnima.

Uz nju Riječani su u 2015. djevojčicama najčešće davali imena Lara i Lucija.

U muškoj konkurenciji, dvojcu bez premca Luki i Ivanu, priključuje se David te malo neobičnije Leo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap