Pretraga

Ovo su najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2014.

A- A+

Kada je riječ o davanju imena djeci, hrvatski roditelji nisu skloni eksperimentiranju, osobito u slučaju dečkića. Tako je i ove godine najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, a ‘za vrat mu puše’ Ivan. U slučaju djevojčica, ipak je nešto više mašte. Tako je nakon petogodišnje vladavine imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela Lucija, dok se prošle godine najviše roditelja odlučilo kćer nazvati Petra. U 2014. je na čelu ponovno klasično Ana. Ljestvice temeljimo na podacima matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je dakle uzorak od otprilike milijun i 200 tisuća ljudi.

Da su roditelji u Hrvatskoj vrlo tradicionalni kada je riječ o imenovanju djece, još jednom se pokazalo. Tako su 2014. najčešće nadjevali sinovima ime Luka, a kćerima Ana. Podaci su to iz matičnih ureda tri od četiri najveća grada u Hrvatskoj, odnosno Zagreba, Splita i Osijeka. Odmah naglasimo da smo veliki trud uložili da dobijemo podatke i iz Rijeke, no nije bilo povratne informacije. Evo i ljestvica najčešće nadjevanih imena prema pojedinim gradovima.

Izdvojeni članak

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2013. godini


Značenje imena Ana

Ana je jedno od mnogih svetopisamskih vlastitih imena, vrlo raširenih u svijetu. U izvornome hebrejskom pa zatim u grčkom jeziku Hannah znači milost, ljupkost. Umanjenice imena su Anita, Anka, Anica. U Hrvatskoj živi preko 20 tisuća osoba koje se zovu Ana.

Tek kozmetičke promjene na ljestvicama glavnog grada

Mada bi se možda očekivalo da su roditelji u najvećem hrvatskom gradu, nešto skloniji hrabrijim odlukama odnosno odstupanjima od tradicije, ljestvica najčešće nadjevanih imena potpuno nas razuvjerava.

Koliko se ništa ne mijenja prikazat ćemo vam usporedbom najučestalijih imena u 2013. te u ovoj godini.

Tako je u 2013. najviše roditelja nazvalo curice Ana, zatim Marija, Sara, Petra i Lucija. Taj poredak u 2014. glasi Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. Petra je ispala iz top pet pa je sada na šestom mjestu, dok se Mia sa sedmog iz 2013., popela na treće u ovoj godini.

Kod dječaka prva dva mjesta gotovo da ne treba ni spominjati već niz godina. Ona su rezervirana za Luku te Ivana. Čak 428 novorođenih dječaka u 2014. nazvano je Luka, a 371 Ivan.

Slijede ih Marko, David, Filip, Petar, Josip te Jakov. U 2013. je pak poredak od trećeg mjesta pa nadalje glasio ovako – Marko, Petar, David, Filip, Josip, Jakov.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Biblija u Osijeku, tradicija u Splitu

U četvrtom najvećem hrvatskom gradu, roditelji prilikom imenovanja djece su skloni zaviriti u Bibliju. Ili barem tako ljestvice sugeriraju. Uz Ivana i Luku, koji su pogađate najčešća dva imena, roditelji u Osijeku često daju ime još po jednom evanđelistu – Mateju (peto u poretku najučestalijih muških imena).

No tu su još i David, Jakov, Šimun i Noa u top 10. Tamo se probilo u 2014. i ime Borna u ovom, najvećem slavonskom gradu.

Kod djevojčica je primat od Petre u 2013. u ovoj preuzela Lucija. Slijede ju Lea, Iva, Ana i Sara.

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj


Značenje imena Luka

Podrijetlo imena Luka nije baš najasnije, odnosno postoje tri tumačenja odakle potječe. Jedni tvrde da je kratica latinske riječi Lucanus, što bi značilo onaj iz Lukanije, južnotalijanske pokrajine. Drugi ga povezuju s također talijanskom riječju lux (gentiv lucis) u značenju svjetlost, sjaj oganj, život. Ima i treće objašnjenje – prema njemu je ime Luka nastalo od latinske riječi lucus, što znači gaj, šumica. Godinama je najčešće nadjevano muško ime za djecu u Hrvatskoj, ali se još uvijek više osoba u lijepoj našoj zove Ivan.

Splićani uz nezaobilazne Luku i Ivana, kada je riječ o dečkićima, često daju i neka svoja tradicionalna imena poput Roko ili Duje.

Tako je primjerice ove godine Roko na visokom četvrtom mjestu prema učestalosti imenovanja, dok su prva tri Luka, Ivan i David.

Kod djevojčica je ponovno najviše roditelja u Splitu dalo ime Petra, a kao i u ostalim velikim gradovima popularna su kratka, troslovna imena. Konkretno, na trećem, četvrtom i petom mjestu su po učestalosti Ana, Mia te Ema.

Copy link
Powered by Social Snap