Pretraga

Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj u 2014. godini

A- A+

Da je početak sezone u Hrvatskoj pred vratima svjedoče nam podaci s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje je nakon pet mjeseci uzastopnog rasta broja nezaposlenih, taj crni niz napokon prekinut. U odnosu na veljaču, broj nezaposlenih na kraju ožujka bio je za 7 510 manji odnosno iznosio je 376 866, a od tada je još pao za čitavih deset tisuća. U nastavku donosimo i ostale važne brojeve, kao i najtraženija zanimanja u prvom kvartalu 2014.

Nakon dugih i mračnih pet mjeseci uzastopnog rasta broja nezaposlenih, nešto svjetliji podaci dolaze s HZZ-a. Naime u odnosu na veljaču, na kraju ožujka je 7 510 osoba manje na burzi. I u skupini nezaposlenih do 24 godine dogodio se znatniji pomak vrijedan spomena, odnosno manje ih je na burzi za 2 014.

Izdvojeni članak

Obeshrabrujuće okolnosti za Hrvatice: 200 tisuća ih je na burzi!

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi u 2014.

Da gospodarstvo u Hrvatskoj uvelike ovisi ‘o moru i suncu’ potvrđuju i trendovi koji se ponavljaju iz godine u godinu, a naznačuju zapravo sezonalnost tržišta rada.

Tako se i u 2013 godini na prijelazu s veljače na ožujak počeo smanjivati broj nezaposlenih, koji se onda u tom smjeru kretao sve do rujna pa sve ispočetka.

Pripreme za sezonu u punom su jeku, o čemu svjedoče i podaci portala MojPosao o najtraženijim zanimanjima u prva tri mjeseca 2014. godine.

Kada je riječ o potrebitim djelatnicima sa srednjom stručnom spremom najtraženiji su konobari, prodavači, kuhari, prodajni predstavnici te u neku ruku iznenađujuće frizeri.

Kada je riječ o najtraženijim zanimanjima za visokoobrazovane ljestvicu predvode programer, knjigovođa, komercijalist, prodajni predstavnik. Legalizacija objekata još uvijek se obavlja u opsežnim razmjerima što pokazuje da je peto najviše traženo zanimanje za visoku stručnu spremu arhitekt.

Konobar/barmen, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik i programer su najčešće tražena zanimanja, u kategoriji gdje stručna sprema nije bitna, prema podacima portala MojPosao.

Izvor podataka MojPosao : Podaci o najtraženijim zanimanjima u prvom kvartalu 2014.

Izdvojeni članak

Evo u kojoj su Hrvatskoj županiji najviše, a u kojoj najniže plaće

Opao broj nezaposlenih mladih za više od dvije tisuće

Kako to obično biva kada se smanjuju opće brojke, dogode se pomaci i u drugim specijaliziranim skupinama. Tako je u odnosu na veljaču na burzi broj mladih do 24 godine opao za 2 014 osoba.

Kada je riječ o obrazovnoj strukturi, udjeli u općoj ‘krvnoj slici’ nezaposlenih gotovo su ostali nepromijenjeni. Tako je s visokom stručnom spremom na kraju ožujka bilo gotovo 24 i pol tisuće ljudi.

Standardno je u pogledu obrazovanja najviše na burzi osoba sa srednjom školom. Njih 126 737 ima trogodišnju, a još 109 223 četverogodišnju srednjoškolsku diplomu.

U prošlomjesečnom smo izvještaju s burze naglasili spolnu karakteristiku nezaposlenih. Naime u veljači je broj Hrvatica na burzi dosegao vrtoglavih 200 tisuća. Nije velika utjeha, ali i ta se brojka smanjila za 2 435, no i dalje je pripadnica nježnijeg spola za 20 tisuća više nezaposleno nego muškaraca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap