Pretraga

U ovoj se županiji isplati upisati u deficitarno zanimanje jer učenici imaju besplatan prijevoz i knjige

A- A+

Često se može čuti kako interes učenika za strukovne škole opada, što dovodi do kroničnog nedostatka određenih kadrova na tržištu rada. U Zadarskoj županiji pronašli su rješenje kako privući učenike na upis škola koje obrazuju deficitarni kadar.

Učenici strukovne škole Vice Vlatković/ foto: Silvija Vuković

Zadarska županija ove će godine sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola s ukupno 2.700.000 kuna. Međumjesni javni prijevoz učenika sufinancira se s 15%, a za učenike koji pohađaju deficitarna zanimanja sufinancira se sa 25%. Mjesni javni prijevoz za učenike koji pohađaju deficitarna zanimanja je besplatan, točnije Zadarska će ga županija financirati u iznosu od 100%.

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Uz navedeno, župan je donio Odluku o načinu financiranja nabave i kriterijima besplatnog korištenja nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija.

– Za učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija dana je preporuka o povećanju broja učenika koji se upisuju u trogodišnje i četverogodišnje srednjoškolske obrazovne programe i to za programe konobar, kuhar, pekar, vozač motornog vozila, elektromonter, zidar, tesar, armirač, tehničar zaštite osobe i imovine, farmaceutski tehničar i ribarsko-nautički tehničar. Prema srednjim strukovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija to su sljedeća zanimanja: Hotelijersko – turistička i ugostiteljska škola Zadar (kuhar i konobar, pomoćni kuhar i slastičar – TES i pomoćni konobar – TES); Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar (pekar); Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar (vozač motornog vozila, elektromonter); Srednja škola Biograd na moru (konobar i kuhar) i Srednja škola Bartula Kašića Pag (konobar i kuhar). Ovom Odlukom se pod pojmom deficitarno zanimanje podrazumijeva i ono zanimanje za koje i sama škola procijeni da je deficitarno. Mišljenjem Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar u deficitarna zanimanja uvršteni su i obrazovni programi slastičar i programi pomoćnih zanimanja, priopćili su iz Zadarske županije.

U ovoj se županiji isplati upisati u deficitarno zanimanje jer učenici imaju besplatan prijevoz i knjige
Share via
Copy link
Powered by Social Snap