Pretraga

Pablo je prva osoba s Downom u Europi koja je završila fakultet

A- A+

Kada ‘guglate’ ime Pablo Pineda, prvi rezultati pretrage odvest će vas na njegove glumačke angažmane. Međutim, ovaj svestrani 42-godišnjak više je od samog glumca. Pablo je pisac, nastavnik, TV voditelj i motivacijski govornik. Uz sve navedeno, uspio je i diplomirati, čime je postao prva osoba s Downovim sindromom u Europi koja je završila fakultet.

Screenshot: YouTube

Pablo Pineda je rođen 1974. godine u španjolskom gradu Malaga, a javnost ga je upoznala kada je u filmu ‘Yo Tambien’ glumio diplomiranog socijalnog radnika s Downovim sindromom, što je i njegova osobna životna priča.

Izdvojeni članak

Lijepa gesta učiteljice: Učenici s Downom na vjenčanju ju pratili do oltara

Ne voli da ga se etiketira kao poseban slučaj

S diplomom učiteljskog fakulteta i bakalarskom titulom iz edukacijske psihologije, svojedobno je bio zaposlen u općini Malaga. No, da njegov životni put i uklapanje u društvo nije bilo nimalo lako najbolje svjedoči njegova sljedeća rečenica:

– Moramo se neprestano boriti za ulazak u društvo, kada svijet osoba s Downovim sindromom ide u drugom smjeru. Ja ostajem uz ‘normalne’, dok se drugi s Downom pridružuju raznim organizacijama, ostaju sa svojim roditeljima i zatvaraju se u svoj svijet, kazao je svojedobno Pineda za BBC, dodavši da se ponekada osjeća kao da se nalazi na prvoj crti bojišnice.

Tom prilikom kazao je da je za svoje uspjehe zahvalan svojim roditeljima, te kako ne voli da ga se etiketira kao poseban slučaj, što neke organizacije često čine.

– Ljuti me kada tako govore o meni, jer tako opravdavaju svoj nedostatak napretka, koriste to da zaustave svoju borbu za ostale. To nije u redu. Uvijek govorim roditeljima da ne obraćaju pažnju na to što sam glumio u filmu i imam karijeru. To je nevažno. Važno je da to mogu i ostali sa sindromom, samo ih njihovi roditelji moraju podučiti i u tomu ohrabriti. S takvom podrškom, sve je moguće, kazao je Pineda.

Upravo zbog te podrške dospio je i do fakulteta.

– Roditelji su se prema meni odnosili kao i prema ostaloj braći, poslali su me u istu školu. Nisu očekivali da ću upisati fakultet, niti sam ja na to obraćao pažnju, ali je moja majka odlučila da pođem studirati, a o svemu je najprije razgovarala s dekanom. Profesori su morali glasovati o tome hoće li mi dopustiti da ondje studiram ili ne. Najteže od svega bilo mi je ići na predavanja profesora koji su glasali protiv, ali na kraju sam ipak ja pobijedio, kaže Pablo.

Izdvojeni članak

Petnaestogodišnjak s Downovim sindromom uspeo se na Mont Everest

Putuje svijetom i pomaže u stvaranju prilika za osobe s Downom

Osim uspjeha u obrazovanju, film u kojemu je glumio priskrbio mu je prestižnu nagradu Silver Shell Award na festivalu San Sebastián International. Iste 2009. godine bio je nominiran za Goya Award u kategoriji najboljeg novog glumca.
U 2013. izdao je svoju prvu knjigu pod naslovom ‘El Reto de Aprender’ (Izazov učenja).

Trenutno radi u Adecco Foundation gdje se bavi razvojem programa za integraciju osoba s poteškoćama u razvoju u društvo. U zemljama diljem svijeta prezentirao je svoj plan o stvaranju poslovnih prilika za osobe s Downovim sindromom, a svojedobno je održao i govor u sklopu TED konferencije.

Pablo Pineda živi je dokaz da uz malo podrške okoline i osobe s Downovim sindromom mogu osvojiti svijet, samo im treba pružiti priliku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap