Pretraga

Pala bronca na prestižnom matematičkom natjecanju u Rumunjskoj

A- A+

Na upravo završenom međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 22. do 27.2.2017. godine sudjelovalo je 111 učenika iz 17 država svijeta. Prestižno matematičko natjecanje na kojem, u pravilu, sudjeluju ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, sudjelovala je, po pozivu organizatora, i hrvatska ekipa, i to po drugi put. Pobjednici dolaze iz Južne Koreje, dok je ekipno gledano Hrvatska podijelila 13. mjesto s Bugarskom. Adrian Beker iz zagrebačke XV. gimnazije je osvojio brončanu medalju.

Ilko Brnetić, Petar Nizić-Nikolac, Patrik Papac, Adrian Beker, Lukas Novak, Petar Bakić

Izdvojeni članak

Petar u školi uopće nema informatiku, a europski je prvak u robotici

Ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali učenici iz Zagreba, Čakovca i Dubrovnika:

  • Adrian Beker, XV. gimnazija Zagreb
  • Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb
  • Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec
  • Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik

Adrian Beker je osvojio brončanu medalju, a do osvajanja srebrne medalje mu je nedostajao tek jedan bod, a blizu osvajanja medalje su bili i Petar Nizić-Nikolac i Lukas Novak koji su dobili pohvalu.

– Mogu reći da sam zadovoljan što sam u dosta jakoj konkurenciji natjecatelja osvojio medalju na ovom natjecanju, poboljšavši rezultat od prošle godine za jedan zadatak. Šteta što taj zadatak nije bio u potpunosti riješen jer bih u tom slučaju imao bodova upravo koliko je bilo potrebno za višu medalju. Ipak, generalno mogu reći da sam zadovoljan ovogodišnjim nastupom na RMM-u, natjecanju koje pruža jedinstvenu priliku za odmjeravanje snaga s učenicima iz matematičkih velesila, a ujedno služi i kao izvrsna priprema za predstojeće međunarodne olimpijade, rekao nam je osvajač brončane medalje Adrian Beker.

U ekipnom poretku, od 19 ekipa iz 17 država svijeta, ekipa Republike Hrvatske podijelila je 13. mjesto s ekipom Bugarske. Prvo mjesto osvojila je Južna Koreja, drugo ekipa Ujedinjenog Kraljevstva, a treća je bila Kina, dok su nakon toga u poretku slijedili Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države.

Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’. Pripreme su se održavale na FER-u i XV. gimnaziji, Zagreb.

Pala bronca na prestižnom matematičkom natjecanju u Rumunjskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap