Pretraga

Pala odluka, besplatna mjera za sve učenike nastavlja se do kraja 2024.: ‘Broj korisnika porastao je na 49.450’

A- A+

Nešto više od godinu dana u Hrvatskoj se provodio pilot-projekt kojima je učenicima osnovnih i srednjih škola bio omogućen besplatan prijevoz vlakovima. Vlada RH je na sjednici održanoj ovog četvrtka usvojila odluku prema kojoj se pilot-projekt nastavlja i to do kraja 2024. godine. Kako stoji u obrazloženju, broj djece koja su redovito koristila željeznički prijevoz s početnih 7.000 korisnika prije uvođenja pilot-projekta porastao je na 49.450 korisnika.

besplatan prijevoz vlakom

Ilustracija: Unsplash

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je odluka kojim se nastavlja pilot-projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske.

Besplatna vožnja vlakom do kraja 2024.

Vožnja vlakom bit će besplatna za sve učenike i u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2024., a za provedbu mjere zaduženo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Kako stoji u obrazloženju, mjera je uvedena još 1. listopada 2021., a ideja je bila uspostaviti jednakost u ‘ostvarivanju prava na besplatan mjesni i međumjesni prijevoz djece i učenika, povećati mobilnost stanovništva, podržati demografsku  revitalizaciju i unapređenje kvalitete života i standarda građana’.

– Projektom se omogućilo neograničeno korištenje željezničkog prijevoza djece i učenika za svakodnevna putovanja u školu te povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i druga putovanja. Provedbom navedenog pilot-projekta u razdoblju od 1. listopada 2021. godine do 30. studenog 2022. godine, broj djece koja su redovito koristila željeznički prijevoz, s početnih 7.000 korisnika prije uvođenja pilot-projekta, porastao je na 49.450 korisnika, pri čemu je ostvareno 6.384.098 putovanja, stoji u zaključku koji je danas usvojila Vlada.

Izdvojeni članak

Učenicima je za besplatan prijevoz vlakom potrebna pametna kartica, evo kako ju dobiti

Mjera će koštati 6,3 milijuna eura

Vladajući smatraju da će nastavak provedbe ove mjere doprinijeti ‘daljnjem povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana i smanjenju siromaštva, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza’.

U zaključku je navedeno i da su sredstva za provedbu predmetnog pilot-projekta procijenjena su u iznosu od 265.445,61 eura mjesečno što iznosi 6.370.694,80 eura za cjelokupno razdoblje trajanja projekta od siječnja iduće do kraja prosinca 2024. godine.

besplatan prijevoz vlakom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap