Pretraga

Pala odluka uoči izbora: Svi studenti i učenici opet imaju besplatan pokaz ZET-a

A- A+

Uoči posljednjih lokalnih izbora 2017. u Zagrebu je došlo do uvođenja jeftinije karte za prijevoz sredstvima ZET-a, one polusatne za četiri kune. Slična kampanja, čini se, nastavlja se i na nadolazećim izborima. Već od ovog mjeseca studenti i učenici imaju ponovno pravo na besplatan pokaz ZET-a, odnosno on će im se financirati iz gradskog proračuna.

Foto: Srednja.hr

Sve do 2011. godine studenti i učenici koji se školuju na području Grada Zagreba imali su pravo na besplatan pokaz za prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima. Točnije, plaćali su simboličnu godišnju cijenu od 30 kuna. To je ukinuto u svibnju 2011. jer je ZET te godine ostvario prihode od 1,02 milijarde kuna, a rashode od 1,45 milijardi. Cijena mjesečne karte za studente i učenike od tada iznosi stotinjak kuna.

Zbog online nastave ne putuju tako često

Uoči lokalnih izbora 2017. uvedene su polusatne karte za četiri kune, a uoči nadolazećih u 2021. – sličan predizborni scenarij: od ovog mjeseca studenti i učenici više ne moraju plaćati prijevoz ZET-ovim sredstvima. On će im se, naime, financirati iz gradskog proračuna.

– Naši mladi koji se školuju najveće su blago koje imamo pa smo njima i njihovim roditeljima odlučili olakšati situaciju barem na jednom frontu –  da studenti i učenici ne moraju plaćati pokaze. Nastava se značajnim dijelom odvija online, zbog čega javni prijevoz koriste u puno manjem opsegu nego u vremenu prije epidemije. Stoga nema smisla da kupuju mjesečne karte za svega nekoliko vožnji mjesečno, kažu iz Grada Zagreba i naglašavaju kako uz ovo studentima i učenicima olakšavaju školovanje stipendiranjem u više kategorija.

Iz Grada uvjeravaju kako nije riječ o predizbornom triku, a na upit koliko će to koštati građane, odnosno odakle su iznašli dodatna sredstva u proračunu, nije nam odgovoreno.

Studenti moraju imati pokaznu karticu koja košta 10 kuna

Studenti i učenici, naglasimo i to, i dalje moraju imati pokaz te ga ‘puniti’ na mjesečnoj razini. Svakoga mjeseca bit će potrebno na prodajno mjesto ZET-a donijeti potvrdu o statusu školovanja. Kada je riječ o studentima, pravo na besplatan pokaz imaju i redovni i izvanredni studenti. Djelatnici će im temeljem potvrde o statusu učenika/studenta, koju mogu pokazati i u elektroničkom obliku, na mjesečnoj razini produljivati valjanost pokaza.

Što je s onima koji nisu koristili pokaze? Studenti i učenici koji do sada nisu imali pokaznu karticu morat će ju izraditi na prodajnim mjestima ZET-a. Za njenu izradu potrebno je platiti simboličan iznos od deset kuna, priložiti jednu fotografiju 3,5 x 4,5 cm te priložiti potvrdu o statusu studenta/učenika. Iz ZET-a naglašavaju kako će onima koji ne posjeduju pokaznu karticu, u slučaju kontrole biti naplaćena kazna, bez obzira na to što su student ili učenik.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

ZET pokaz
Share via
Copy link
Powered by Social Snap