Pretraga

Pala odluka uoči izbora: Svi studenti i učenici opet imaju besplatan pokaz ZET-a

A- A+

Uoči posljednjih lokalnih izbora 2017. u Zagrebu je došlo do uvođenja jeftinije karte za prijevoz sredstvima ZET-a, one polusatne za četiri kune. Slična kampanja, čini se, nastavlja se i na nadolazećim izborima. Već od ovog mjeseca studenti i učenici imaju ponovno pravo na besplatan pokaz ZET-a, odnosno on će im se financirati iz gradskog proračuna.

Foto: Srednja.hr

Sve do 2011. godine studenti i učenici koji se školuju na području Grada Zagreba imali su pravo na besplatan pokaz za prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima. Točnije, plaćali su simboličnu godišnju cijenu od 30 kuna. To je ukinuto u svibnju 2011. jer je ZET te godine ostvario prihode od 1,02 milijarde kuna, a rashode od 1,45 milijardi. Cijena mjesečne karte za studente i učenike od tada iznosi stotinjak kuna.

Zbog online nastave ne putuju tako često

Uoči lokalnih izbora 2017. uvedene su polusatne karte za četiri kune, a uoči nadolazećih u 2021. – sličan predizborni scenarij: od ovog mjeseca studenti i učenici više ne moraju plaćati prijevoz ZET-ovim sredstvima. On će im se, naime, financirati iz gradskog proračuna.

– Naši mladi koji se školuju najveće su blago koje imamo pa smo njima i njihovim roditeljima odlučili olakšati situaciju barem na jednom frontu –  da studenti i učenici ne moraju plaćati pokaze. Nastava se značajnim dijelom odvija online, zbog čega javni prijevoz koriste u puno manjem opsegu nego u vremenu prije epidemije. Stoga nema smisla da kupuju mjesečne karte za svega nekoliko vožnji mjesečno, kažu iz Grada Zagreba i naglašavaju kako uz ovo studentima i učenicima olakšavaju školovanje stipendiranjem u više kategorija.

Iz Grada uvjeravaju kako nije riječ o predizbornom triku, a na upit koliko će to koštati građane, odnosno odakle su iznašli dodatna sredstva u proračunu, nije nam odgovoreno.

Studenti moraju imati pokaznu karticu koja košta 10 kuna

Studenti i učenici, naglasimo i to, i dalje moraju imati pokaz te ga ‘puniti’ na mjesečnoj razini. Svakoga mjeseca bit će potrebno na prodajno mjesto ZET-a donijeti potvrdu o statusu školovanja. Kada je riječ o studentima, pravo na besplatan pokaz imaju i redovni i izvanredni studenti. Djelatnici će im temeljem potvrde o statusu učenika/studenta, koju mogu pokazati i u elektroničkom obliku, na mjesečnoj razini produljivati valjanost pokaza.

Što je s onima koji nisu koristili pokaze? Studenti i učenici koji do sada nisu imali pokaznu karticu morat će ju izraditi na prodajnim mjestima ZET-a. Za njenu izradu potrebno je platiti simboličan iznos od deset kuna, priložiti jednu fotografiju 3,5 x 4,5 cm te priložiti potvrdu o statusu studenta/učenika. Iz ZET-a naglašavaju kako će onima koji ne posjeduju pokaznu karticu, u slučaju kontrole biti naplaćena kazna, bez obzira na to što su student ili učenik.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

Pala odluka uoči izbora: Svi studenti i učenici opet imaju besplatan pokaz ZET-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap