Pretraga

Pametna obitelj: Braća Pribičević kući donose sedam Oskara znanja

A- A+

Prošloga je tjedna objavljen popis najuspješnijih hrvatskih učenika na natjecanjima, pa smo tako doznali kako su među najboljima i braća Pribičević – Matko i Janko. Obojica sudjeluju na istim natjecanjima, ali u različitim kategorijama te se nikada se nisu natjecali jedan protiv drugog. Njih dvojica zajedno će u kuću ove godine donijeti čak sedam Oskara znanja.

Foto: Srednja.hr

Nakon što se prošle godine dodjela nagrade zamalo nije održala, ove je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za dodjelu Oskara znanja osiguralo 100.000 kuna. Ostatak sredstava osigurala je Hrvatska zajednica županija, a planirane su dvije svečane dodjele.

Dodjela za učenike državne prvake na natjecanjima u znanju i učenike koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima održat će se 16. lipnja 2016. godine u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Među učenicima koji su na državnim natjecanjima osvojili najviše prvih mjesta ili jedno od prva tri na međunarodnim natjecanjima, našla su se i braća Janko i Matko Pribičević. Iako braća s očitim zanimanjem i uspjehu u robotici, ova dva momka su zapravo dosta različiti. Njih dvojica idu u različite škole, sudjelovali su na istim natjecanjima, ali se ne natječu istim kategorijama – nikada nisu bili u istom timu, niti su bili suparnici.

Izdvojeni članak

Poznati višestruki dobitnici nagrade Oskar znanja 2016

Janko želi osnovati svoju robotičku i programersku tvrtku

Janko je mlađi, učenik je 1. razreda privatne gimnazije i ekonomske škole Benedikt Kotruljević. On je ove godine osvojio jedno od prva tri mjesta na čak četiri međunarodna natjecanja.

– Prva mjesta osvojio sam s ekipom na tri od ova četiri natjecanja: RoboBum Slovenija, RoboCup Junior Austrija i RoboCup Slovačka. Na RoboCup Junior natjecanju u Kini osvojili smo 2. mjesto. Sudjelovao sam, a to nije navedeno i na natjecanju u Australiji gdje je moja ekipa osvojila drugo mjesto, kaže nam Janko.

Dodaje kako sa svakog od natjecanja ima samo lijepe dojmove jer voli putovati. Na natjecanjima je, kaže, i očekivao ovako dobre rezultate, jedino je malo razočaran što i na svjetskom natjecanju u Kini njegova ekipa nije osvojila prvo mjesto. Ne čudi, budući da svaki vikend ima čak osam sati radionica, pa je za sva natjecanja jako dobro pripremljen.
Iako je tek prvi razred, Janko već sada ima vrlo jasnu i preciznu sliku onoga čime se u budućnosti želi baviti.

– Što se fakulteta tiče, ili planiram ići u Australiju studirati na nekom od fakulteta smjer Robotika ili ću na FER na elektrotehniku, ako ostanem u Hrvatskoj. U životu mi nikada plan nije bio raditi za nekog drugog. Ako ne izumim nešto što će imati veliki uspjeh, vjerojatno ću osnovati svoju tvrtku koja će sigurno biti vezana uz robotiku i programiranje, zaključuje Janko.

Matka su rezultati ugodno iznenadili

Stariji od dvojice braće, Matko učenik je 3. razreda X. Gimnazije u Zagrebu. On je jedno je od prva tri mjesta osvojio na čak tri međunarodna natjecanja: RoboCup Slovačka, RoboCup Junior Kina i RoboBum Slovenija.

– Pripremam se u slobodno vrijeme koliko god stignem, uglavnom kod kuće ili na radionicama u školi. Unatoč pripremama, prošlogodišnji rezultati ugodno su me iznenadili jer nisam prije natjecanja imao neka određena očekivanja, kazao nam je Matko.

Dodaje kako je do sada sudjelovao na brojnim natjecanjima, ali mu je najizazovnije bilo prošlogodišnje svjetsko održano u Kini. Iako se i on i brat za natjecanja pripremaju kod kuće, Matko nam otkriva kako se on i Janko uglavnom ne pripremaju skupa.

– Kao i sva braća, ponekad se posvađamo, ali oko drugih stvari, nikada oko natjecanja, otkriva nam Matko.

On još uvijek nije siguran kako će njegova budućnost izgledati i nije siguran što će studirati.

– Za sada mi je najperspektivnija opcija biti pastir, našalio se Matko.

Popis svih dobitnika možete vidjeti ovdje.

Pametna obitelj: Braća Pribičević kući donose sedam Oskara znanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap