Pretraga

[Parlamentarij] Europski zastupnici komentiraju kako je prošla prva godina mandata

A- A+

U četvrtoj epizodi Parlamentarija smo se između ostalog čuli i s našim eurozastupnicima Tomislavom Sokolom, Fredom Matićem, Ružom Tomašić te Valterom Flegom koji su se osvrnuli na svoj rad u posljednjih godinu dana.

Screenshot: YouTube: euronews

Pokrenuli smo serijal ‘Parlamentarij’ u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj u kojem ćemo razgovarati i raspravljati o brojnim temama povezanih s odnosom mladih i Europske unije.

Kako je prošla prva godina mandata, pitali smo eurozastupnike.

Tomislav Sokol govorio je o jedinstvenom punjaču i tome kako se ta tema konačno opet pokrenula i da mu je drago da je bio u toj priči. Važna tema kojom se bavio u prošloj godini bilo je zdravstvo, rekao je te dodao da su tu postigli puno.

– Istaknuo bih da sam ja bio jedan od inicijatora za povećanje proračuna zdravstva, rekao je Sokol u podcastu.

Fred Matić rekao je da je Član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost te izvjestitelj europskog parlamenta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena. Objasnio je da smo psosljednjih godina suočeni s napadima na žene.

Kroz rezoluciju na kojoj radi založit će se, kađe, za puni pristup kontracepciji, uvođenje seksualnog odgoja u škole, pravo na izbor žene i siguran i dostupan pobačaj, pravo na planiranje obitelji, kvalitetnu skrb za majke i trudnice.

Ruža Tomašić mladima se obratila kao “instagramerima i instagramericama”. Rekla je da je unutar EU Odobora za poljoprivredu radila na dva važna dokumenta koja su još u proceduri te je rekla da nije za to da Europska unija određuje minimalnu plaću, već da to treba napraviti svaka zemlja članica za sebe.

Valter Flego rekao je da je prva godina mandata nadmašila i najmaštovitije scenariste, s obzirom na sve što se u njoj dogodilo. Rekao je da se maksimalno posvetio temi digitalizacije i umjetne inteligencije u cestovnom prometu.

– Digitalizacije više nije pitanje izbora nego pitanje vremena, rekao je Flego.

Cijeli podcast možete pogledati ovdje:

Copy link
Powered by Social Snap