Pretraga

[Parlamentarij] Škole ambasadori Europskog parlamenta mijenjaju mlade

A- A+

U drugom podcastu iz serijala Parlamentarij razgovarali smo o školama ambasadorima Europskog parlamenta. U Hrvatskoj je više od 70 škola uključeno u ovaj projekt, a njihovi učenici proučavaju i uče o Europskoj uniji na drugačije načine te se povezuju s učenicima iz cijele Europe. U goste smo doveli tri profesorice ambasadorice, učenicu ambasadoricu te eurozastupnika Tomislava Sokola, a sa svima smo prošli kroz ovaj projekt te druge srodne teme.

Projekt škola ambasadora funkcionira od 2016. godine, a trenutno je 53 škola u Hrvatskoj u njega uključeno. Eurozastupnik Tomislav Sokol u našem podcastu rekao je da je njima važno da mladima prenose točne informacije koje će im biti od koristi jer, kako je rekao, ako itko ima koristi od Europske unije, onda su to mladi.

Učenici imaju puno koristi od projekta

Projekt će se nastaviti i sljedeće godine, rekao je, jer je važan za stvaranje osjećaja zajedništva, razmjenu znanja i iskustava.

– Ovo je dobar projekt, pruža mogućnost interakcije s druigm školama, s nama u Europskom parlamentu, s Uredom EU Parlamenta u Hrvatskoj. Daje mogućnost učenicima da se aktiviraju, da steknu nova znanja, da razviju vlastite kreativne sposobnosti oko osmišljavanja projekata, njihovu provedbu… Pozivam vas da se prijavite, ne trebate se ničega bojati. Ako su mogli drugi, možete i vi, pozivam da se prijavite i radujem se budućim susretima, rekao je Tomislav Sokol.

Iz II. Gimnazije objasnili kako izgleda njihovo sudjelovanje u projektu

Izdvojeni članak
parlamentarij

[Parlamentarij] Stažiranje je izuzetno važno, a mladi Hrvati baš i ne konkuriraju za prestižnu poziciju u EU parlamentu

U podcastu su gostovale i nastavnica društvenih predmeta Ivana Plazović te učenica Jana Kic iz II. Gimnazije. Inače, program Škola ambasadora funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori.

Jana i nastavnica Plazović ispričale su i kako izgledaju njihovi projekti i što rade, što možete vidjeti u našem podcastu. U II. Gimnaziji danas 45 učenika sudjeluje u projektu.

– Mislim da su se učenici sve više počeli uključivati jer su vidjeli da im Građanski odgoj može pružiti puno prilika za kasnije, za fakultete, visoko obrazovanje… Pogotovo oni koje zanimaju ta područja, rekla je Jana koja je dodala da često idu i na putovanja, a bili su i u Strasbourgu gdje su imali priliku biti u ulozi eurozastupnika s kolegama iz cijele Europe.

Nastavnica je rekla da su putovanja rezultati angažmana učenika koji su potrošili puno vikenda u radu i da je to svojevrsna nagrada za sve njihove uspjehe.

Škola 21. stoljeća nisu samo učionica i knjige

U podcastu smo ugostili i Gordiju Marijan, senior ambasadoricu iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Ispričala je kako se njihova škola na samom početku uključila u program.

– Smatram velikom privilegiju raditi s našom budućnošću, pogotovo kad utječete na njih tako da postanu aktivni članovi naše zajednice i postanu svjesni koliko je njihov glas bitan. Mislim da je svaka generacija oplemenjenja izašla iz ovog programa, rekla je.

Nataša Vinković, senior ambasadorica iz Gimnazije Vukovar rekla je da već četiti godine uspješno provode ovaj program te su Europsku uniju približili Vukovaru.

– Škola 21. stoljeća ne mogu biti samo učionica i knjige, rekla je te je objasnila kako njihova škola sudjeluje u projektu i što sve rade s učenicima.

Cijeli podcast možete pogledati ovdje, a za više zanimljivog sadržaja pretplatite se na naš YouTube kanal.

[Parlamentarij] Škole ambasadori Europskog parlamenta mijenjaju mlade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap