Pretraga

Pavelić osuđen: Preko 105 tisuća kuna izvukao iz IRB-a zahvaljujući lažnim studentskim ugovorima

A- A+

Bivši pročelnik Zavoda za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković, Krešimir Pavelić, jučer je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Pavelić je osuđen zbog izvlačenja čak 105 tisuća kuna iz Instituta u 2007. i 2008. godini, a to mu je pošlo za rukom preko fiktivnih studentskih ugovora.

Krešimir Pavelić, bivši šef Zavoda za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković, jučer je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje zbog izvlačenja 105 tisuća kuna iz IRB-a, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Zbog komentara na Facebooku osuđen na zatvorsku kaznu

Preko fiktivnih studentskih ugovora izvlačio novac

U razdoblju od 2007. i 2008. godine Pavelić je, prema optužnici, novac izvlačio preko fiktivnih studentskih ugovora. Drugim riječima, kad bi studenti navedeni u ugovorima digli uplaćeni novac sa svojih računa, zadržali bi samo 10 posto, dok bi ostatak predali Pavelićevim suradnicama koje su ga zatim davale osuđeniku.

Referentica za računovodstvo u IRB-u Željka Marinović, po istoj presudi zbog pomaganja, nepravomoćno je osuđena na šest mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine. 

Optužena je bila i Pavelićeva tajnica Ankica Vratarić zbog pomaganja u sklapanju lažnih studentskih ugovora, ali je ona ranije priznala krivnju te se nagodila s Državnim odvjetništvom. Izrečena joj je uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, a lišena slobode neće biti ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Izdvojeni članak

Roditelji optužuju školu u Karlovcu za ‘odstrel cijelog Jovanovićevog razreda’

Pavelić nije prisvojio novac, nego ga nenamjenski trošio

Na početku optužnice Paveliću se na teret stavljalo to da je novac izvlačio za sebe, no ispostavilo se tijekom postupka da je tim novcem plaćao troškove na Ruđeru, poput oproštajnih darova za profesore koji odlaze u penziju i slično.

Stoga je tužiteljstvo prekvalificiralo optužnicu pa je bivši šef Zavoda za molekularnu medicinu osuđen za nenamjensko trošenje. Institut nije podnio imovinsko-pravni zahtjev, stoga se Paveliću novac neće oduzimati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap