Pretraga

Perseverance uspješno sletio na Mars: Njegova je misija pronaći tragove života na tom planetu

A- A+

Sinoć u 21 sat i 55 minuta po našem vremenu NASA-in rover Perseverance uspješno je sletio na Mars. Temeljni je cilj njegove dvogodišnje misije koja vrijedi gotovo 3 milijarde dolara jest potraga za životom u mikrobiološkom obliku.

Foto: Youtube screenshot; NASA

Spuštanje Perseverance na površinu Crvenog planeta najkompliciraniji je pothvat među svemirskim letovima tog tipa. Spuštanje rovera u jednome komadu nije uopće bilo sigurno, pa su cijeli proces znanstvenici u NASA-i prozvali “sedam minuta horora”, prenosi CNN.

Perseverance nije u jednome komadu slijetao na Mars, već se letjelica koja ima više dijelova spuštala brzinom od 12.000 milja na sat. Prepreka je bilo dosta, a letjelica je morala proći savršeno ucrtanu putanju, a na koncu i usporiti prije slijetanja kako ne bi došlo do oštećenja i kako bi rover ostao neoštećen, u jednome komadu.

NASA-ini znanstvenici i inženjer iskreno se nadaju da će Perseverance, najmoderniji tip rovera do sada, pronaći tragove života u uzorcima sedimenata koje će izvući iz stijena na površini Marsa te ih potom poslati na analizu na Zemlju. Ako se sve uspješno odradi te uzorci pristignu na Zemlju, to će nam biti prvi takvi s drugog planeta.

Copy link
Powered by Social Snap