Pretraga

Pet razloga zašto putovati kao student

A- A+

Studentski život je najslobodnije doba u životu svakog čovjeka. Odmaknete se od roditelja, a uglavnom novac još kapa i uz uživanje i učenje stignete i sami nešto zaraditi. Umjesto da svu lovu spiskate na izlaske, kave i krpice možda ju je bolje utrošiti na putovanje i upoznavanje drugih kultura. Mi vam donosimo pet razloga zašto je to najbolje činiti u studentskim danima.

Kad završite faks postajete ‘odrasli’

Dok studirate što se tiče financija još se donekle pod paskom države, a često i roditelja. Nemate djece (valjda), hipoteka (nadamo se), a ni posla s punim radnim vremenom koji vas sputava. Čim završite fakultet postajete ‘odrasli’ i vaše obveze automatski rastu. Država će vam još kratko pokrivati zdravstveno, studentskih povlastica više nemate, a ni roditelji, osim onih rijetkih, neće blagonaklono gledati na to da trošite njihov novac sad kad ste već ‘veliki magarci’.

Upravo zbog svega što vas čeka nakon fakulteta putovanje u studentskim danima je odličan izbor, jer puno će profesori imati više razumjevanja za vas (ako i nemaj,u nije vas briga)  kad odete na deset dana vlakom za nigdje, no što će to imati vaš poslodavac koji vam svakog desetog u mjesecu uplati crkavicu na račun.

Izdvojeni članak

Šest savjeta za uspješno i sigurno stopiranje

Putovati je jeftinije kad ste mlađi

Ne samo da zbog statusa studenta imate niz povlastica što se tiče prevoza i smještaja već u ranijim fazama života vam se lakše prilagoditi nižim standardima. Nije vam problem putovati cijele noći i stiskati se po sicevima, a onda tijekom dana lumpovati i otkrivati nove stvari. Manje vam je bitno hoćete li spavati i što ćete jesti.

Bitna je stavka da neki hosteli primaju samo mlađu populaciju te vam nakon što uđete u neku životnu dob takav jeftiniji smještaj postaje teže dostupan.  Sve u svemu, iskoristite vrijeme dok još imate energije i nemate kriterije.

Naučit ćete više nego iz knjiga

Znanje koje možete dobiti iz knjiga je zaista fantastično no ne može se usporediti s onim što možete naučiti na putovanjima. Danima možete čitati o Aji Sofiji, gledati slike i slušati predavanja, ali nitko vam ne može prenijeti osjećaj kad uđete u tu veličanstvenu građevinu i osjetite dah vremena koji je kroz nju prošao.

Ukratko, činjenice vam malo znače i lako ćete ih zaboraviti, ali ono što sami doživite nećete nikad.

Izdvojeni članak

Student 11 tjedana putovao po svijetu i nesebično pomagao ljudima

Putovanje proširuje vaš svjetonazore

Kad cijeli život ostanete u svojem gradu ili državi to je kao da ste brod u boci. Putovanjem otvarate nove vidike, upoznajete nove kulture i ljude. Samim tim postajete tolerantniji i učite gledati stvari iz više uglova što je vrlo bitno u vašem razvoju.

Studentski dani su pogodni jer ste tad najotvoreniji prema novome. Godine su to kada vam i duša i tijelo žude za otkrivanjem nečeg novog što će vaš svijet učiniti ljepšim i drugačijim

Može vam pomoći u traženju posla

Ukoliko imate manjak radnog iskustva, a vjerojatno imate jer za vrijeme studija ga je dosta teško steći, na intervjuima vam može pomoći vaše putničko iskustvo. Ne biste vjerovali koliko neki poslodavci cijene mlade ljude koji su vidjeli svijeta. To im daje osjećaj da ste kozmopolitski orjentirani te da ste sposobni samostalno rješavati nove situacije.

Copy link
Powered by Social Snap