Pretraga

Pet savjeta kako se uspješno nositi s neuspjehom

A- A+

Svatko od nas ponekad se suočio s neuspjehom, no način na koji se s njim nosimo međusobno nas razlikuje. U periodu kada se ispitni rokovi i državna matura zahuktavaju mi vam donosimo pet savjeta kako se nositi sa slučajevima u kojima ne ostvarite svoje ciljeve.

Jedno od ključnih pitanja na putu do sreće jeste kako se nositi s neuspjehom. ‘Posrtanje’je sastavni dio svakodnevnice i mnogi od onih koji danas drmaju svijetom neuspjeh i ono što su iz njega naučili ističu kao jedan od ključnih elemenata razvoja. Način na koji se nosimo s neuspjehom ono je što nas definira, a ako to radite na pravi način na pravom putu ste ka ‘profesionalnom i životnom raju’.

Za studente i maturante naredni period je vrlo stresan i neki od njih zasigurno neće postići zadovoljavajuće rezultate na ispitima te zbog toga donosimo nekoliko savjeta koji bi im u tom slučaju trebali pomoći.

Izdvojeni članak

Vizualni, auditivni ili kinestetički tipovi: Olakšajte si maksimalno učenje

Pokušajte

Jedan od najvećih svjetskih lidera u povijesti Theodore Roosevelt često bi rekao ‘Teško je podnijeti neuspjeh, no mnogo je gore nikada ne pokušati’. Zapravo istina je da se velike stvari nikad ne postižu bez rizika, a tamo gdje je rizik postoji opasnost od neuspjeha tako da na isti morate biti i spremni.

Prihvatite neuspjeh

Ukoliko do neuspjeha dođe nužno je prihvatiti ga i adekvatno se nositi s njim. Prihvaćanje svog dijela odgovornosti ključno je u pretvaranju ove neugodne situacije u nešto korisno iz čega se može učiti. Ako tražite isprike ili krivite druge ništa dobro neće izaći iz spomenute situacije.

Izdvojeni članak

Vedska matematika, lagana matematika

Oprostite sebi

Nakon prihvaćanja, drugi ključan faktor je da oprostite sebi. Odnosno da spoznate mogućnost napretka umjesto da se fokusirate samo na negativne faktore novonastalog slučaja. Potrebno je shvatiti da je neuspjeh dio prikupljanja iskustva i uz pomoć te spoznaje možete rasti.

Iskreno se ispričajte

Dio prihvaćanja pogreške je i isprika onima koji su vašom krivnjom nastradali. Ništa više ne frustrira od korporativnog ‘ispričavamo se za neugodnosti’, stoga se potrudite da isprika bude iskrena i iz srca jer ćete se i vi bolje osjećati kada znate da ste popravili dojam.

Retrospektivno učenje

Na kraju dolazi dio koji bi vas trebao dići stepenicu više. Učite iz svojih pogrešaka. Detaljno ih proučite, razradite i uvidite gdje ste pogriješili. Nakon toga razmislite koji su faktori doveli do neuspjeha i nakon toga napravite sve što je potrebno da ih u budućnosti savladate ili izbjegnete.

Pet savjeta kako se uspješno nositi s neuspjehom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap