Pretraga

Pet uputa za pravilno držanje tijela

A- A+

Kako biste smanjili pritiske na pojedine dijelove tijela, smanjili pritisak na dišne putove, a time se i bolje osjećali u globalu, važno se pravilno držati dok sjedite za radnim stolom, spavate, hodate te u drugim situacijama. Nedavna studija provedena na Sveučilištu u Torontu pokazala je da pravilno držanje smanjuje osjetljivost na bol. Stoga evo pet savjeta kako se pravilno držati u pojedinim uobičajenim situacijama.

Nepravilno držanje u pojedinim svakodnevnim situacijama može imati kratkotrajne, ali i dugosežne posljedice. Naime studija provedena pri Sveučilištu Toronto, pokazala je da uspravno držanje tijela smanjuje osjetljivost na bol. Uz to ovakvim stavom tijela, olakšat ćete si i disanje. Pogrbljeno držanje, sužava dišne putove, poradi čega je teže duboko disati. Kako ne biste imali neke od ovih posljedica donosimo pet uputa za pravilno držanje tijela.

Izdvojeni članak

Kako se pravilno sjedi pred kompom

Uspravnim stavom ‘izdužite’ kralježnicu

Stanite na način da su vam noge u raskoraku u širini ramena, a zatim izdužite kralježnicu. To uradite na način da zamislite kao da vas netko vuče prema gore držeći vas za glavu.

Zadržite se u tom stavu dok polako izbrojite do pet.

Postavite oslonac za donji dio leđa

Uzmite ručnik ili koji drugi komad tkanine, smotajte ga i stavite između stolca i leđa. To će vas sprječavati da se ne pogrbite dok sjedite. Isti princip možete primijeniti i u automobilu.

Bedra smjestite van prostora za sjedenje

Sjednite na rub stolca, tako da bedra nisu na njoj, a da je pak stražnjica u potpunosti na stolcu. Na ovaj način ćete se manje oslanjati na leđa.

Ispravljajte se svako malo

Kada se zainteresirate učenjem i rješavanjem zadataka, prestanete razmišljati o ispravnom držanju pa se situacija vrlo lako vrati u naviknuto nepravilno stanje.

Stoga postavite alarm na mobitelu tako da vas svaki sat podsjeti na to da se ponovno ispravite.

Pravilno spavanje može popraviti i ‘dnevno držanje’

Kada ležite na boku, stavite jastuk između koljena. Spavanje u pravom položaju, može se reflektirati i na ispravnost držanja tijekom dana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap