Pretraga

Petarda koja je 9-godišnjem dječaku raznijela prste je očito ilegalna: ‘Pazite što imate po ladicama’

A- A+

Ne zna se točan tip petarde koja je 9-godišnjem dječaku iz Zagreba raznijela gotovo sve prste jedne ruke, no kako novinarima kaže Mislav Švigir iz zagrebačke policije, očito je da se radi o ilegalnoj. Iz KBC-a Zagreb liječnici pozivaju roditelje da paze što imaju po ladicama jer se ovakve tragedije događaju svakog Božića.

policajac

Foto: Screenshot N1

Hrvatsku je šokirala vijest o 9-godišnjem dječaku iz Zagreba koji je izgubio sve prste osim palca jedne šake nakon što mu je poveća petarda eksplodirala u ruci. Ranije se spekuliralo kako je petarda bila dugačka desetak centimetara, debela tri, a sada je policija potvrdila ono što su se svi pitali – sporna petarda je bila ona ilegalna.

Izdvojeni članak
Ulaz u bolnički kompleks KBC-a Zagreb

Dječaku (9) iz Zagreba eksplodirala petarda u ruci: Izgubio je sve prste jedne šake, osim palca

‘One nam prave najviše problema’

Mislav Švigir iz Policijske uprave zagrebačke za N1 je istaknuo kako su teške tjelesne ozljede koje su dovele do šestosatne operacije i gotovo potpune amputacije desne šake kod dječaka, nastale uslijed upotrebe zabranjene petarde.

– Radi se o teškim tjelesnim ozljedama lijeve šake uzrokovanim zasad nepoznatim pirotehničkim sredstvom, ali s obzirom na mehanizam nastanka ozljede očito je da se radi o petardi, upravo o onim petardama koje su početkom 2020. godine stavljene u ilegalnu zonu. Upravo nam one prave najviše problema, kazao je Švigir.


KOJE SU PETARDE ZABRANJENE?

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.


‘Pazite što imate po ladicama’

Tijekom jučerašnjeg dana liječnici KBC-a Zagreb, gdje je dječak operiran i zadržan na liječenju, održali su konferenciju za novinare. Pojasnili su kako je već odrađena druga operacija, prenosi Dnevnik.hr,  te kako ozljede lijeve šake nisu jedine.

– Napravili smo drugu operaciju. Dijete će ostati invalid. Dijete je bilo ugroženo i s respiratorne strane. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom, poručio je Anko Antabak, kirurg koji je operirao dječaka.

Primarijus Milivoj Novak, koji je već ranije medijima potvrdio informacije o ovom slučaju, zamolio je sve prisutne da prošire upozorenje roditeljima o opasnostima petardi.

– Kakve veze ima Božić s eksplozijom? Molimo vas da proširite upozorenje. To se, nažalost, događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade, kazao je doktor Novak.

Izdvojeni članak
ozljeda od petarde

17-godišnjaku eksplodirala petarda u ruci, morali su mu amputirati prste: Policija objavila izvješće uoči blagdana

Zlatko Dalić u spotu protiv petardi

Kako bi osvijestila građane o opasnostima (nepropisnog) korištenja pirotehničkih sredstava, policija već dugi niz godina provodi preventivnu akciju Mir i dobro. Ove godine započela je 12. prosinca i traje do 8. siječnja.

U sklopu je te akcije nastao i promotivni video spot. U njemu se, uz djecu, liječnika i policajca, pojavljuje i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji u ruke uzima nogometnu loptu umjesto pirotehnike pa sve poziva da igraju na sigurno.

Cijeli video spot možete pogledati ispod.

policajac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap