Pretraga

Svaki peti srednjoškolac puši: Način života naših adolescenata loš je za njihovo zdravlje

A- A+

Rezultati četverogodišnje studije pokazuju da su navike hrvatskih srednjoškolaca zabrinjavajuće jer su loše za njihovo zdravlje. Deset posto djece imalo je previsok tlak čak i za standarde odrasle osobe, a svaki peti srednjoškolac puši.

Foto: pixabay

Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji financirana je od Hrvatske zaklade za znanost, a proveo ju je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati ove studije u kojoj je praćena cijela jedna generacija srednjoškolaca pokazala je zabrinjavajuće podatke.

Na početku svojeg srednjoškolskog obrazovanja, više od polovice mladih nije dovoljno aktivno, a četvrtina provodi više od dva sata dnevno ispred ekrana. Petina srednjoškolaca ima prekomjernu težinu, četvrtina povišen krvni tlak, a petina su redoviti pušači, prenosi 24sata.hr.

Rezultati studije

15 posto učenika redovito puši, a 5,8 posto čini to povremeno
13,3 učenica redovito konzumira duhanske proizvode, a 3,7 posto povremeno
27 posto učenika imalo je povišene vrijednosti krvnog tlaka
21, 6 posto učenica imalo je visok tlak koji im je mjeren u školama
22,2 posto učenika ima prekomjernu tjelesnu težinu. Također, jedan od 30 ima više od 100 kg
16,1 posto učenica ima prekomjernu tjelesnu masu, a jedna od 400 imala je više od 100 kg

U studiji je sudjelovalo nešto manje od 1000 učenika iz 14 škola u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Evo hoće li poskupljenje cigareta potaknuti naše čitatelje na prestanak pušenja

Spomenuti rezultati zabrinjavajući su jer upućuju na postojanje rizičnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti. Životne navike stečene u ovoj dobi često se zadrže i u odrasloj dobi, a ove navike pogoduju razvoju bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa. Upravo su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

– Kod 10 posto djece izmjerene su vrijednosti tlaka koje su previsoke i za odrasle ljude. Naime, tijekom studije vrijednosti krvnog tlaka uspoređivali smo sa standardima za tu dob i pokazalo se da četvrtina ima previsoke vrijednosti. No budući da se tlak mjerio u školi, može se reći i da je stres bio čimbenik za te rezultate, no činjenica je da su puno viši od prosjeka u svijetu. Isto je i s tjelesnom aktivnošću. Polovica mladih ne kreće se dovoljno, odnosno nije aktivno 60 minuta svaki dan, koliko se preporučuje za tu dob, rekao je suvoditelj studije Maroje Sorić za navedeni izvor te je dodao da je nužno omogućiti djeci više prilika za tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu u školi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap