Pretraga

Petogodišnji dječak umro nakon što je primio zaraženi krvni pripravak: Sud utvrdio tko je krivac

A- A+

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, ako presuda postane pravomoćna, morat će isplatiti oko 200.000 eura odštete obitelji preminulog dječaka koji je umro nakon što je 2018. primio krvni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli, od čega je dobio sepsu. Sudski vještaci su se složili da je upravo od primitka krvnog pripravka, koji je zaražen na Zavodu, prije no što je poslan bolnici, dječak preminuo.

majka drži ruku djetetu u bolnici

Ilustracija: Unsplash

Tijekom 2018. godine u Klinici za dječje bolesti, u Klaićevoj u Zagrebu, liječio se i petogodišnji dječak iz Zagorja. Imao je specifičan tumor na mozgu koji se javlja u ranoj dječjoj dobi. Liječenje je išlo prema planu; tumor je prvo kirurški odstranjen, a zatim je dobio prvi ciklus kemoterapije. Došlo je do remisije, a onda se iduće godine bolest vratila i nastupile su metastaze.

Dječak je ponovno liječen. Krenuo je drugi ciklus kemoterapije nakon kojeg je ponovno došlo do povlačenja bolesti, no ovaj i inače agresivan oblik liječenja imao je svoje nuspojave. Jednu od nuspojava liječnici su, prema proceduri, rješavali terapijskim postupkom davanja krvnog pripravka. Upravo je tu, kako je izvijestila Danica.hr, došlo do značajnih komplikacija.

Dobio sepsu zbog zaražene krvi

Prema pisanju tog portala, petogodišnji je dječak u ožujku 2018. godine dobio krvni pripravak koji je u Klaićevu stigao s Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Neposredno nakon što je primio taj pripravak, naglo i značajno mu se pogoršalo stanje i naposljetku je umro.

Sudski vještaci utvrdili su da je krvni pripravak kontaminiran – zaražen – bakterijom Escherichia coli, i to još na Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu. Takav je već zaraženi pripravak spomenuti zavod izdao bolnici, a dječak gaj e primio.

– Vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnom patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije, stoji u zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku koji je sastavljen povodom obdukcije dječaka, prenosi Danica.hr.

Obitelji dosuđena odšteta

Prema pisanju spomenutog portala, o svemu je donesena i sudska presuda. Sud je potvrdio navode vještaka pa utvrdio da između transfuzije krvnog pripravka i smrti petogodišnjeg dječaka postoji – s medicinskog gledišta – jasna i neposredna uzročno-posljedična veza. Upravo je primitak tog pripravka, kontaminiranog bakterijom Escherichia coli, kod dječaka uzrokovao sepsu od koje je naposljetku i umro.

Četveročlanoj obitelji preminulog dječaka sud je dosudio, prenosi Danica.hr, odšteta od 138.ooo eura, odnosno oko milijun kuna. Tu odštetu mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a usto i pripadajuće sudske troškove.

Radi se o nepravomoćnoj presudi, a kako podcrtava Danica.hr, kamate se obračunavaju od lipnja 2018. godine. Ako presuda postane pravomoćna, ukupna odšteta s kamatama mogla bi iznositi oko 200.000 eura, odnosno više od milijun i pol kuna. Zavod za transfuzijsku medicinu vjerojatno će se, piše spomenuti portal, žalili na izrečenu nepravomoćnu presudu.

Oglasio se i ministar Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš novinarima je HRT-a dao izjavu povodom ove presude. Presude sudova, kazao je, ne može komentirati. Očekuje da će Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu žaliti na odluku, a njemu je zbog svega, istaknuo je, žao i zna da nikakva odšteta ne može nadoknaditi izgubljeni život.

– Ponekad se dogode ovakvi slučajevi, ali je iznimno teško dokazati je li riječ o primjeni neadekvatnog pripravka ili tijekom primjene pripravka došlo do određene kontaminacije, rekao je Beroš novinarima, prenosi HRT.

Dodao je da će sigurno razgovarati s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, s obzirom na sudsku odluku. Roditelji su, očekivano, neutješni i presuda teško da će im, nakon smrti djeteta, donijeti ikakvo zadovoljstvo. Ravnatelj dječje klinike u Klaićevoj, dr. Goran Roić, još jednom izražava sućut i napominje za 24sata kako su njegovi liječnici učinili sve što su mogli.

– Iskreno mi je žao te još jednom izražavam sućut obitelji preminulog dječaka. No mi smo kao bolnica samo krajnji korisnici krvnog pripravka, i naši su djelatnici, čim su primijetili da se dječaku pogoršava zdravstveno stanje, poduzeli apsolutno sve što su mogli, kazao je Roić.

Copy link
Powered by Social Snap