Pretraga

Pitali smo epidemiologa: Evo zašto imamo ožiljak od cijepljenja na lijevoj ruci

A- A+

S dolaskom toplijeg vremena promijenili smo garderobu u ormaru i majice dugih rukava u dubini ormara čekaju zimu. Za to vrijeme kratki rukavi, naramenice ili uopće nikakvi rukavi otkrivaju ožiljke od cijepljenja koji imaju gotovo svi koji žive u Hrvatskoj. No, zašto uopće imamo te ožiljke, od kojeg nam je to cjepiva te koje zemlje imaju isti ‘znamen’ na lijevoj ruci, otkrio nam je epidemiolog Bernard Kaić.

Foto: srednja.hr

‘Reci mi da si ‘slaven’ bez da mi kažeš da si ‘slaven’, bio je trend jedno vrijeme na TikToku. U videu su ljudi s područja istočne Europe pokazivali nadlaktice svoje lijeve ruke gdje većinom svi imaju ožiljke od cijepljenja. Te ožiljke nemaju neke druge zemlje u Europi poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva, dok je to normalno za ljude u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

O čemu se radi?

Iako postoji više teorija zašto imamo ove ožiljke, od toga da nas medicinsko osoblje dok nas je cijepilo u školi nije ‘dobro primilo’ na mjesto uboda pa je zbog ‘nepravilnog izvođenja’ cijepljenja nastao ožiljak pa do toga da što je ožiljak veći, da je alergijska reakcija na cjepivo bila agresivnija. Na ova, a i ostala pitanja, odgovorio nam je epidemiolog Bernard Kaić.

– Veličina ožiljka ne znači da je osoba alergična na cjepivo. Ožiljci na lijevoj nadlaktici su od BCG cijepljenja, odnosno protiv tuberkuloze. Većina nakon cijepljenja razvije ožiljak i to je normalna i očekivana reakcija na ovo cjepivo, objašnjava Kaić.

Izdvojeni članak
cijepljenje, cjepivo

Profesorica u svom domu cijepila maloljetnog učenika, roditelji je prijavili policiji

Veličina ožiljka ovisi i o proizvođaču cjepiva

Cjepivo protiv tuberkuloze kod nas se daje u novorođenačkoj doba i na mjestu primjene se razvije ranica koja, kaže Kaić, ima iscjedak pa nastane krasta i na kraju ožiljak. Dodao je i kako novorođenčad nisu alergična na ovo cjepivo.

– Kod nekih ožiljak izostane, a kod nekih bude veći. Veličina ožiljka ovisi i o proizvođaču, tj. soju BCG-a koji se koristi. Neki sojevi BCG-a rezultiraju češće veći ožiljcima od drugih sojeva, navodi epidemiolog Kaić.

Copy link
Powered by Social Snap