Pretraga

Pitali smo Ministarstvo kakve su kazne za učenike i nastavnike koji odbiju nositi maske: Izbjegavaju konkretan odgovor

A- A+

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva znanosti i obrazovanja, nošenje maske na nastavi bit će obavezno samo ako škole ne uspiju osigurati propisanu distancu u učionicama. Za učenike od 5. do 8. razreda to je jedan i pol, a za srednjoškolce minimalno dva metra. Dio roditelja zbog toga se buni – kažu kako njihova djeca neće nositi masku. Kakve su sankcije za učenike i nastavnike bez zdravstvenih teškoća koji odbiju nositi masku, a njihova škola nije osigurala distancu, pitali smo Ministarstvo. No, konkretan odgovor je još jednom izostao.

Foto: ?? Claudio Schwarz | @purzlbaum; Unsplash

– Moje dijete neće nositi masku. Ako treba ispisat ću je iz škole ove godine. Sramite se, sramite kako dicu navlačite na vaše gluposti, samo je jedan od komentara nezadovoljnih roditelja na Facebook stranici Vlade uz objavu o epidemiološkim uputama za početak nastavne godine.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

Što je s onima koji odbiju nositi masku?

Prema toj uputi, učenici od 5. do 8 razreda osnovne te njihovi učitelji nose maske tijekom nastave samo ako škola u učionicama ne može osigurati razmak od 1, 5 metra.

Učenici i nastavnici srednjih škola maske nose na nastavi ako škola ne osigura razmak u učionicama od najmanje dva metra. Uz to, a kako je na konferenciji za medije istaknuo ministar obrazovanja Radovan Fuchs, svi učenici u školskim hodnicima i na putu do škole moraju nositi maske.

Dio škola s više učenika već sada zna da takvu distancu u učionicama neće moći osigurati, pa se nameće pitanje što je s učenicima i nastavnicima koji bi u tom slučaju morali nositi maske, ali to obiju iz vlastitih uvjerenja, odnosno za nenošenje maske nemaju opravdan zdravstveni razlog.

Nema konkretnog odgovora

Takav službeni upit poslali smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Kakve su ‘kazne’ za one koji odbiju nositi masku, a trebali bi uputama HZJZ-a, iz MZO-a nisu željeli konkretno odgovoriti.

Izdvojeni članak

Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuke o nošenju maski kod djece

– Cilj Uputa je zaštita djece, učitelja i na svima nama je odgovorno ponašanje, ističu iz Ministarstva u odgovoru o eventualnim sankcijama za nenošenje maske.

Ponavljaju i ono što je već rečeno na medijskoj konferenciji, kako ‘sukladno mogućnostima, ravnatelj odlučuje o obliku nastave koji će provoditi’.

– Dakle, sukladno Uputama HZJZ-a, ukoliko je moguće osigurati razmak – tada maske nisu potrebne, a ako nije moguće tada ravnatelj odlučuje u kojem obliku će organizirati nastavu. Ravnatelj u dogovoru s profesorima odlučuje hoće li učenici, učitelji, profesori nositi maske ili će organizirati nastavu na način da se propisani razmak može ispoštivati. Apeliramo na odgovorno ponašanje svih dionika jer kako stoji u uputama HZJZ-a- rad u školi u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje ovih uputa, smatra se jednako sigurnim za djecu/učenike i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja, stoji u odgovoru MZO-a.

Sudjelujte u anketi:

Copy link
Powered by Social Snap