Pretraga

Pitali smo vas što mislite o himni u školama: Moramo priznati da imate prilično ujednačen stav

Nakon što je otkriveno da u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi svaki ponedjeljak nastava započinje intoniranjem himne, izražavanje domoljublja u školama postalo je tema tjedna. Čak je i premijer rekao kako je u redu svaki tjedan škole započeti himnom, no 63% naših čitatelja u anketi se izjasnilo kako je takvo nešto bespotrebno.

Foto: pixabay

Jeste li za puštanje himne svakog ponedjeljka u školama?, pitali smo krajem prošlog tjedna naše čitatelje i dobili, moramo priznati, prilično jednoličan stav.

Većina protiv

Više od 63% sudionika ankete izjasnilo se protiv intoniranja himne.  U anketi je, do pisanja ovog teksta, sudjelovalo više od 900 ljudi, od kojih se nešto više od 7% nije moglo odlučiti je li ili ne za puštanje himne.

S druge strane,  samo 28,76% čitatelja smatra da bi svaki tjedan nastave trebao započeti svečanim himne u školi.

Podsjetimo, upravo to čine na prvom satu svakog ponedjeljka u OŠ Petra Preradovića na zagrebačkoj Volovčici.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

‘Bolje da uvedemo građanski odgoj’

Nakon što je prošlog tjedna taj ritual otkriven javnosti, tema se jako problematizirala pa se o svemu oglasio čak i premijer Andrej Plenković.

– Što se mene tiče, svaki tjedan u školama može početi himnom – odgovorio je – Držimo da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se premijera Plenkovića tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne – odgovorili  iz Vlade na upit Večernjeg lista.

Ministrica Blaženka Divjak poručila je kako je sve na autonomiji škola, no kako se domoljublje može izražavati na druge načine.

Ipak, čini se da su naši čitatelji stavovima bliži bivšem voditelju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme Nevenu Budaku.

– Od slušanja himne ne vidim neku korist. Bilo bi bolje da se uvede građanski odgoj kroz koji bismo djecu mogli odgojiti kao građane – rekao nam je Budak prošlog tjedna.

Sudjelujte u anketi (pa možda promijenite rezultat):

Pitali smo vas što mislite o himni u školama: Moramo priznati da imate prilično ujednačen stav
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap