Pretraga

Pitali smo vas traže li vaši nastavnici da kupujete gotove ispite, evo rezultata velike ankete

A- A+

Početak svake nastavne godine razdoblje je kada se aktualizira tema troškova koje imaju roditelji učenika. Oni ne staju samo na kupnji radnih bilježnica ili, u slučaju srednjoškolaca, i radnih bilježnica i udžbenika. Pojedini nastavnici od učenika traže da kupuju i gotove testove nakladnika, a mi smo na tu temu proveli i anketu na našem portalu. Većina sudionika kaže kako je morala kupiti gotove testove.

Ilustracija: Unsplash

‘Traže li u školi od vas da dodatno kupujete gotove testove nakladnika?’ – pitanje je koje smo u anketi postavili čitateljima našeg portala, a d0 trenutka pisanja ovog teksta (26. rujna u 12:31 h) anketa je prikupila 1.457 odgovora.

Većina sudionika, njih 61,22 posto odgovorila je da nastavnici na više predmeta od njih traže da se kupe gotovi testovi. Da gotove testove kupuju samo na jednom predmetu, odgovorilo je 9,33 posto sudionika u anketi. Preostalih 29,44 posto sudionika u anketi izjasnilo se da ne mora kupovati gotove testove, nego da svi njihovi nastavnici imaju svoje ispite.

Podsjetimo, ovu temu aktualizirala je bivša ministrica Blaženka Divjak putem Facebooka, kazavši kako je jedino obavezno što učenik mora imati  – udžbenik.

Izdvojeni članak

Bivša ministrica potaknula veliku raspravu oko kupovanja gotovih testova: ‘Roditelji trebaju tražiti objašnjenja’

– Naime, takvi testovi nisu standardizirani i nemaju niti stručne niti metodičke nezavisne recenzije, pa je upitna njihova metodička opravdanost. S druge strane, provjere znanja se trebaju prilagoditi konkretnom razredu i moraju biti takvi da mogu omogućiti suvislu povratnu informaciju učeniku kako će unaprijediti učenje. Na kraju, pitanje je kome su takvi testovi dostupni prije nego se upotrijebe u razredu, a kome nisu, jer ipak se radi o komercijalnoj djelatnosti, a ne o sustavu koji garantira tajnost testova. Prema tome, ovo je tema o kojoj roditelji trebaju tražiti dodatna objašnjenja od nastavnika da znaju zašto bi trebali potpisivati da će kupovati dodatne testove, kutije i materijale. Teško da će objašnjenje biti takvo da će opravdati investiciju, napisala je Divjak, o čemu više možete čitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap