Pretraga

Pizza je okrugla, a kutija za nju uvijek četvrtasta: Otkrijte zašto!

Pizza je bez dileme jedno od najpopularnijih jela na svijetu, a razlog tomu osim primamljivog okusa, leži i u jednostavnosti konzumacije. Pa se tako možete šetati okolo po gradu i jesti komad usput. Ili ležati ispred tv-a i grickati pizzu (ne preporučujemo). No, jeste li se ikada zapitali zašto je ta pizza koju ste naručili iz dostave uvijek okrugla, a kartonska kutija u kojoj je spremljena kvadratnog oblika? Razlog je praktičniji nego što biste pomislili. 

foto: Rido/Shutterstock

Naime, proizvodnja kartonskih kutija četverokutnog oblika puno je jednostavnija pa time i jeftinija.

Kutije okruglog oblika, morale bi se sastojati od minimalno dva dijela, odnosno posude i poklopca, što bi usložilo proces proizvodnje i cijenu te zauzelo više prostora u skladištima pizzerija.

Uz to, ugostitelji koji se bave dostavom pizza, uglavnom dobivaju kartone u vidu plohe, koju onda treba sklopiti u oblik kutije.

Da se ta kartonska ploha sastoji od dva ili četiri dijela, to bi bile prave puzzle za dostavljače pizza te bi gubili nepotrebnu količinu vremena na sklapanje kutija.

Ipak, možda bi bio zanimljivo poslovno rješenje dostavljati pizze u okruglim kutijama. Isticanje u odnosu na konkurenciju, uglavnom je prednost na tržištu.