Pretraga

Plan studentskih prosvjeda: Odlučni studenti spremni blokirati i fakultete

A- A+

Studenti ne odustaju od borbe za stare cijene hrane u menzama pa su, nakon najave o prosvjedu, odlučili kada i kako će isti izgledati. Na Facebook stranici ‘Peticija za vraćanje starih cijena u menze’ objavili su plan prosvjeda koji će se održavati u četiri faze od kojih prva počinje 9. listopada akcijom ‘Dajte nam kolače’.

Foto: srednja.hr

Revoltirani studenti su se ozbiljno namjerili na Ministarstvo obrazovanja i traže vraćanje starih cijena hrane u menzama. Upravo radi toga planiraju akcije, ali i veliki prosvjed koji bi se trebao održati u četiri faze, a organizira ga grupa studenata koja je napravila Facebook grupu Peticija za vraćanje starih cijena u menzama. Prva bi faza trebala početi akcijom o kojoj smo već pisali – ‘Dajte nam kolače‘, a prosvjedi bi trebali trajati do 17. studenog. Ako dotad Ministarstvo ne ispuni zahtjeve studenata, planiraju bojkotiranje nastave na fakultetima i blokadu.

Izdvojeni članak

Studenti najavili veliki prosvjed na Trgu, svoje mišljenje dala i ravnateljica SC-a Split

Osvrt na trenutno stanje

Većina studenata se slaže da je povećanje cijena u studentskim menzama i kantinama nedopustivo te još jedan veliki udar na ionako nizak studentski standard budući da prehrana prosječno čini oko trećine svih troškova studenata.

Ministarstvo je javnu raspravu o ovome neodgovorno i bezobrazno otvorilo usred ljeta, 31. srpnja, a trajala je do 15. rujna. Dakle, javna rasprava je otvorena dok gotovo nijedan fakultet nije radio, a dan prije nego što je ministar Jovanović s cijelom Vladom krenuo na godišnji odmor. Ta manipulacija samo pokazuje koliko su mu važni studenti i kako su njegova zaklinjanja u društvo znanja i brigu za studentski standard samo jeftine floskule.

Ministar Jovanović je naveo da je namjera Ministarstva smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija. Međutim, cijene hrane su se povećale, dok nema nikakvog govora o novim stipendijama. Ali, budući da je ionako manjak stipendija u Hrvatskoj, smatramo da je dokaz nesposobnosti cijelog Ministarstva da se eventualne stipendije isplaćuju novcem prikupljenim od strane samih studenata. Isto tako, većina studenata ima problema s troškovima studiranja, a sigurno je da će samo manjina dobiti neke nove stipendije. Dakle, ovo je samo još jedan od loših izgovora ministra Jovanovića kako bi se štedilo na studentima.

Izdvojeni članak

Studenti ne odustaju: Akcijom ‘Dajte nam kolače’ traže očitovanje ministarstva

‘Veća kvaliteta hrane je samo PR spin’

Studentski predstavnici također snose veliki dio odgovornosti jer ili su bili dezinformirani od strane Ministarstva, ili ih nije bilo briga, ili jednostavno nisu shvatili sve posljedice onoga što su dogovorili.

Navodna veća kvaliteta hrane koju je najavio ministar Jovanović je samo PR spin kao što su mogli vidjeti svi koji su ovih dana jeli u menzama.

Neki kažu da bi trebali biti oprezni, dobro promisliti prije bilo kakve akcije, pričekati i vidjeti reakciju Ministarstva itd. Treba biti vrlo skeptičan prema takvim načinima pritiska na Ministarstvo iz jednostavnog razloga što je hladno vrijeme već počelo i jer je vjerojatnost za uspjeh bilo kakvog prosvjeda krajem studenog ili u prosincu daleko manja nego ako se počne u sljedeća 2-3 tjedna, a samo pregovori s Ministarstvom teško da će išta donijeti.

Izdvojeni članak

Studenti sa Save najavili prosvjed, a tražene odgovore o cijenama nisu dobili

1. FAZA – ‘bojkot kolačima’ 9. listopada i bojkot menzi od 10. do 20. listopada

‘Bojkot kolačima’ kao upozorenje Ministarstvu da smo spremni ići do kraja i da mislimo ozbiljno. 9. listopada (srijeda) pozivamo sve studente da u menzama stanu u red, ali da kupe samo kolač (“ako nemamo stare cijene, jedimo kolače”). Od 10. do 20. listopada, kao što je već najavljeno u nekoliko gradova, pozivamo studente na bojkotiranje menzi.

Ministarstvu se daje rok do 14. listopada da se izjasne i da vrate stare cijene, subvencije i uvjete prehrane u studentskim menzama i kantinama. Ako Ministarstvo ne reagira, krećemo dalje do ispunjenja naših zahtjeva

2. FAZA – od 21. listopada (ponedjeljak) javni prosvjedi studenata točno u podne u trajanju od 15 minuta

Prosvjedi bi se održali 21., 23. i 25. listopada. Prijedlog je zaustavljanje prometa na pješačkim prijelazima bez semafora (i prometnih policajaca na raskrižjima) blizu fakulteta na 15 minuta.

Budući da se svaki javni prosvjed koji okuplja više od 20 ljudi mora prijaviti, prijedlog je da ga prijave i organiziraju studentski predstavnici i tako “iskupe” za loš dogovor s ministarstvom. Ako se na pojedinom fakultetu shvati da oni nisu tome skloni, jednostavno se treba okupiti u fejs grupu ili slično i odrediti studenta/studenticu koja će prijaviti skup. Isto tako, prema zakonu se moraju osigurati redari što se može učiniti na isti način. Dvije studentice na svakom prosvjedu bi mogle biti zadužene da ljudima koji čekaju u automobilima objasne o čemu se radi i koliko će još trajati kako bi se smanjile eventualne tenzije. Sve hitne slučajeve obavezno propuštati.

Izdvojeni članak

Studenti najavljuju prosvjede zbog novih cijena u menzama: Za poskupljenje menija znali, ali ne i za tjedne limite

Kako bi se i profesorima skrenula pažnja na sve ovo, umjesto propuštanja predavanja uoči prosvjeda (prije 12 sati), bilo bi učinkovitije da se jednostavno ustanemo u 11:45 i odemo s predavanja s time da bar jedan student ode do profesora/asistenta i objasni mu što se događa. Također, 28. i 30. listopada (ponedjeljak, srijeda) bi slijedili jednako tako prosvjedi u podne, ali u trajanju od 30 minuta.

3. FAZA – 1. tjedan (5. i 7. studenog – utorak, četvrtak)

Onemogućavanje profesorima ulazak automobilima na parkiralište fakulteta od 7:30 do 8:30 šetanjem ispred ulaza ili na neki drugi način adekvatan pojedinom fakultetu. Drugi tjedan (12. i 14. studenog – utorak, četvrtak) – živi zid ispred ulaza u fakultet i sprečavanje ulaska bilo koga od 7:30 do 9:00, osim ako se ispostavi da je doista važno

4. FAZA – ako se do 17. studenog

Ne ispune li se naši zahtjevi, ne preostaje ništa drugo nego bojkotiranje cijele nastave na fakultetima i/ili višesatno sprečavanje ulaska u fakultet svaki dan od 18. studenog pa nadalje