Pretraga

PMF obnavlja najstarije izložbene staklenike Botaničkog vrta

Izložbeni staklenici Botaničkog vrta izgrađeni su potkraj 19. stoljeća i jedini su do danas sačuvani staklenici toga tipa u Hrvatskoj. Projekt obnove najstarijih izložbenih staklenika započeo je u četvrtak 21. siječnja, otvaranjem prijemnih radova, a vrt će pratiti svoj izvorni izgled.

unizg.hr

Projekt obnove najstarijih izložbenih staklenika započeo je u četvrtak 21. siječnja, otvaranjem prijemnih radova. Izložbeni staklenici Botaničkog vrta izgrađeni su potkraj 19. stoljeća i jedini su do danas sačuvani staklenici toga tipa u Hrvatskoj, prenosi unizg.hr.

Vrt je moguće napraviti onako kako je prvotno izgledao, zbog dovoljnog broja podataka, od sačuvanih nacrta, prvih fotografija do cjelokupne izvorne građevine i svih materijala. Kompleks staklenika je projektiran i izgrađen na optimalnoj lokaciji u Vrtu, na južnoj strani Marulićeva trga s dvama ulazima u ogradi, omogućen je izravan pristup posjetitelja u zgradu. 

Recepcija i prostori za posjetitelje s ulazom u staklenike uredit će se u sjevernom dijelu građevine. Otvorit će se i dvorana za promociju djelatnosti Botaničkog vrta kakva danas ne postoji, a u njoj će se izlagati publikacije, suveniri i postaviti digitalna videooprema s obavijestima o zbirkama i aktualnim događanjima. 

Raspored zbirki biljaka iz toplih područja u staklenicima bit će jednak kao što je bio i prilikom izgradnje potkraj 19. stoljeća te je zadržano i izvorno nazivlje. U vrtu će biti nekoliko mikroklimatski zona, a uz primjenu suvremenih elektroničkih uređaja, u šest prema namjeni odvojenih grupa, programirat će se automatska regulacija temperature, vlage, ovlaživanja, zalijevanja, zasjenjenja, ventilacije i rasvjete. 

Programske smjernice za obnovu izložbenih staklenika nastale su u suradnji ravnateljice Vrta mr. sc. Biserke Juretić i autorice projekta, arhitektice Maše Foretić Doležal i arhitekta konzervatora Mladena Perušića.

PMF obnavlja najstarije izložbene staklenike Botaničkog vrta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap