Pretraga

PMF poklanja besplatan ulaz u Botanički povodom svog 76. rođendana

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu građanima omogućava besplatan ulazak u Botanički vrt. Povodom 76. obljetnice svog osnivanja u srijedu, 8. lipnja građani će moći posjetiti Botanički vrt bez naknade, a organizirane su i dvije vođene ture u 16 i 18 sati.

foto: Botanički vrt

PMF slavi 76. rođendan i tim su povodom odlučili počastiti građane besplatnim ulaskom u Botanički vrt, kao i vođenim turama u srijedu, 8. lipnja u 16 i 18 sati. Posjetitelji će se moći predbilježiti neposredno prije početka obilaska, a u 17.30 ispred paviljona održat će se koncert gospel pjesama zbora Sunce.

Pohvale za najbolje studente

Na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća, koja će se održati u zgradi PMF-a na Horvatovcu 102 a u 11 sati, najbolji studenti će biti nagrađeni pohvalnicama, djelatnici umirovljeni u proteklih godinu dana zahvalnicama, a prvi puta dodijelit će se i nagrade za znanstveni rad i to u tri kategorije: znanstvenicima, djelatnicima u suradničkim zvanjima te studentima.

– Naš je fakultet izuzetno kompleksan jer radimo u brojnim znanstvenim područjima. Nakon dvije godine pandemije, potreba za motiviranim i stručnim kadrovima iz naših institucija nikada nije bila veća i jasnija. Zahvaljujući kolegama koji nastavljaju razvijati ovaj fakultet i hrvatsku znanost možemo ponosno reći da takve kadrove oblikujemo iz dana u dan i pritom ne zaostajemo za našim europskim i svjetskim kolegama, rekao je dekan Mirko Planinić.

Izdvojeni članak

Na zagrebačkom PMF-u kreće projekt vrijedan 2,1 milijun eura, omogućit će bolje praćenje potresa

Radi se na okupljanju svih odsjeka na jednome mjestu

Dekan je istaknuo i da je protekla godina za Fakultet bila izazovna, ali i izuzetno uspješna. Osigurano je 230 milijuna kuna za tri velika projekta te 170 milijuna kuna za obnovu od potresa. Dekan je istaknuo i da se nada da će u skoroj budućnosti PMF biti na okupu s obzirom na to da su lokacije odsjeka dislocirane po gradu. Naime, PMF ima lokacijsku dozvolu za novu zgradu Biološkoga, Geografskoga i Geofizičkoga odsjeka na zemljištu koje je Sveučilište dalo Fakultetu te se aktivno radi na realizaciji ovoga projekta.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice uzvanicima će se predstaviti i Zagrebački kvartet te Zbor PMF-a, a nakon sjednice planiran je glazbeni program uz Borisa Rogoznicu.

Podsjetimo, gotovo dvije godine nakon osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, 1876. započela je nastava iz grupe prirodoslovno i matematičkih predmeta na Prirodoslovno-matematičkom odjelu Mudroslovnoga fakulteta. Današnji Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946., zbog čega se taj dan obilježava kao Dan Fakulteta.