Pretraga

Pobuna studenata oko skuplje prehrane ne jenjava: Niknula Facebook grupa za vraćanje starih cijena

A- A+

Prvim danom nove akademske godine počeo je vrijediti i novi pravilnik studentske prehrane, prema kojem je cijena menija skuplja za 33 posto, no cijena svih ostalih namirnica je skočila za 50 posto. Također, uvedeni su i tjedni limiti na studentskim X-icama, zbog čega je studentska populacija vrlo burno reagirala, a najavljeni su i prosvjedi. Očekivano, izrodila se i Facebook grupa koja se bavi ovim problemom- ‘Peticija za vraćanje starih cijena u menzama’ već je sakupila desetak tisuća lajkova, i stalno raste.

Studenti su se odlučili boriti protiv poskupljenja hrane u menzama, i to okupljanjem broja ljudi s kojim kreću u borbu za vraćanje starih cijena u menze. Nalazi se to u opisu novostvorene Facebook grupe ‘Peticija za vraćanje starih cijena u menzama‘, koja je već sakupila više od 11 tisuća članova.

Izdvojeni članak

‘Kvalitetnija’ hrana već stigla u menze: U salatama gliste i pauci

Kreću s borbom za stare cijene

Iako je novi pravilnik najavljen još prije nekoliko mjeseci, studenti nisu očekivali da će cijene biti tolike, niti da će imati tjedni limit na svojim X-icama. Zbog, prema njihovom mišljenju, previsoke cijene obroka, koji nisu kvalitetni koliko se najavljivalo, planiraju i prosvjede. Splitski i zadarski studenti najavili su prosvjed 10. listopada, a studenti ‘Doma na Savi’ na Facebook stranici esave najavili su bojkot. Većinom su se šokirali ugledavši iznose na svojim računima, te činjenicom da imaju tjedni limit koji mogu potrošiti na svojoj X-ici.

‘Ako nema protesta po ulicama, oni mogu raditi što hoće’

– Nije problem da hrana u menzi poskupi, ali ovo je ipak previše. Govorili su kako će se izbor i kvaliteta hrane poboljšati, no ja tu promjenu nisam uočila. Primjerice, i dalje se može uzeti jedna vrsta voća. Jučer sam za doručak konzervu tune marke Rial platila gotovo četiri kune. Jako sam se neugodno iznenadila vidjevši cijenu kuhanog jajeta koje je koštalo četiri kune. Smanjili su količinu namirnica koje se mogu uzeti na X-icu. Ispada da ako nema protesta po ulicama, oni mogu raditi što hoće, rekla je jedna studentica.

Unatoč ‘hajki’ koja se digla, Jovanović se još nije oglasio u medijima.  Unatoč najavama bojkota, prosvjeda i stvaranju velike grupe gnjevnih studenata, te fotografijama hrane ‘obogaćene insektima i glistama’ koje su se proširile po medijima, niti MZOS, niti ministar Jovanović se još oglasio što se tiče novonastale situacije.

Copy link
Powered by Social Snap