Pretraga

Počele prijave osmaša za upise u srednje: Provjerite što trebate učiniti

A- A+

Kako bi dobili mogućnost postati jednim od 51.014 prvašića u hrvatskim srednjim školama, redoviti učenici osmih razreda od danas do 26. lipnja trebaju dostaviti svoju dokumentaciju, a konačne liste poretka će se objaviti 11. srpnja. Evo kako izgleda proces prijava.

Na temelju Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016., prijave kandidata u sustav NISpuSŠ (Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i i upisa u srednje škole) počele su danas u 12 sati i trajat će do 26. lipnja.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar donio odluku o upisu učenika u srednje škole


Postupak prijave kandidata izvan obrazovnog sustava Hrvatske

Kandidati izvan obrazovnog sustava Republike Hrvatske trebaju ispuniti registracijski obrazac i poslati ga Središnjem prijavnom uredu koji će ih registrirati u sustavu, dodijeliti im korisničke podatke za prijavu i unijeti sve potrebne podatke sa zaprimljenih dokumenata.

One se vrše elektroničkim putem, a pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi, nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om.

Poslije zaprimanja PIN-a, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN.

U slučaju situacije da PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela.

Uspješnom prijavom u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. Napominjemo da se u slučaju nepravilnosti s podacima obvezno javite svom razredniku.

Prema spomenutoj Odluci, u školskoj godini 2015./2016. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 51.014 učenika, raspoređenih u 2.226 razreda, ostale brojčane podatke vezane za upise provjerite na ovoj poveznici.

Svoje bodove izračunajte na kalkulatoru upisa u srednje, a odgovore na najčešće postavljana pitanja osmaša pogledajte na sljedećem linku.