Pretraga

Počinje Tjedan sporta: Pogledajte u koje se aktivnosti diljem Hrvatske možete uključiti

A- A+

Sport i fizičke aktivnosti trebale bi biti dio naših života. Sportom se mogu poslati poruke tolerancije te on može pomoći društvu u rješavanju trenutačnih izazova. Upravo su to jedni od ciljeva ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta koji kreće u Pragu, a uključena je i Hrvatska.

Europski tjedan sporta

foto: screenshot Facebook

Po osmi put na inicijativu Europske komisije održava se Europski tjedan sporta (ETS) kojemu je cilj promicanje sporta i tjelesne aktivnosti. I ovogodišnja je kampanja ‘#BeActive’ kojom se želi potaknuti građane da budu sportski aktivni tijekom cijele godine. Tjedan sporta bit će organiziran oko nekoliko središnjih tema: Obrazovanje, Radno mjesto, Otvoreni prostor, Sportski klubovi, Fitness centri i #BeActive Night.

Uključene i škole

ETS u Hrvatskoj započinje 23. rujna otvaranjem na Trgu J.J. Strossmayera u Zagrebu plesom naših najpoznatijih plesača koji će pokrenuti i testirati motoričke sposobnosti svih prisutnih za bavljenje sportskim plesom. Dan nakon u Karlovcu od 20 sati održat će se ‘#BeActiveNight’ na Šetalištu dr. Franje Tuđmana s mnoštvo bogatog sportskog programa. U nedjelju 25. rujna na Jarunu u Zagrebu bit će postavljeno sportsko selo gdje će se održati prezentacije raznih sportova te vježbanje s trenerom Mariom Mlinarićem.

Ponedjeljak 26. rujna, nazvan Danom mladih, provest će se s mladima iz Osijeka gdje će se održati vježbanje na otvorenom predvođeno studentima Kineziološkog fakulteta. 27. rujna na redu je Školski dan u Lepoglavi gdje će se održati programi za djecu vrtićke i školske dobi u vodstvu Luke Bulića. Za zadnji dan, 29. rujna, pozivaju se sve tvrtke da izdvoje nekoliko sati jednog dana i vježbaju sa svojim zaposlenicima.

Europski tjedan sporta - program

foto: screenshot Facebook

Brojne druge aktivnosti diljem Hrvatske možete pronaći na interaktivnoj karti, a u događanje uključile su se mnoge škole. Tako će OŠ Bilje održati aktivnosti ‘Pilates u školi’ i ‘Odbojka za sve’, Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica ‘Šetnjom do zdravlja’, dok će Školski sportski savez Varaždinske županije organizirati turnir u odbojci za osnovne i srednje škole.

Razina tjelesne aktivnosti opada

ETS je namijenjen svima te će u njemu sudjelovati pojedinci, tijela javne vlasti, sportski pokreti, organizacije civilnog društva te privatni sektori. Svi oni uključeni su kako bi se razbili stereotipi o tome tko se može baviti sportom jer to može biti bilo tko, bez obzira na to koje je tjelesne pripremljenosti, dobi ili podrijetla.

Razna istraživanja pokazuju da razina tjelesne aktivnosti u nekim državama opada, a ova aktivnost trebala bi biti poticaj za sve europske građane. Na službenoj stranici događanja objašnjavaju da nedostatak tjelesne aktivnosti ima negativan učinak na zdravlje ljudi, ali i da uzrokuje gospodarske troškove. Kao što smo i ranije pisali, istraživanja Kineziološkog fakulteta u Zagrebu pokazivali su veliki pad razine tjelesne aktivnosti 20-godišnjaka u Zagrebu nakon pandemije koronavirusa. Organizatori ovog događaja nadaju se da će on pomoći u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se društvo suočava u Europi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap