Pretraga

‘Pocrkat’ će nam studenti od gladi’: Velesajam raspisao oglas kojim zapošljava 63 studenta, a ekipa ga brutalno popljuvala

A- A+

Sredinom travnja na Zagrebačkom velesajmu održat će se Zagreb Auto Show. Tom prilikom, Velesajam je izdao oglas putem kojega zapošljava čak 63 studenta, na različitim poslovima. Oglas je objavljen i u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao, koja okuplja preko 109 tisuća članova, a dio njih nije se ustručavao iskazati nezadovoljstvo uvjetima iz oglasa.

Foto i obrada: srednja.hr|screenshot: Tražim/nudim studentski posao

Blagajnici, informatori, biljeteri i anketari zapošljavaju se na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme Auto Showa, koji traje od 10. do 15. travnja.

12 sati dnevno za 18 kuna

Izdvojeni članak

Studenti poludili zbog sramotnog oglasa za posao koji je objavio Studentski centar Osijek

Oglasom koji je objavljen u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao potražuje se za obavljanje navedenih poslova čak 63-oje studenata. Potrebno se je prijaviti čim prije, a od dokumentacije su studentima potrebne osobna i iskaznica student servisa te podatak o OIB-u. Prijave se vrše osobno, u upravnoj zgradi Velesajma.

No, u grupi u kojoj je oglas objavljen, mnogi su izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima rada. Naime, u oglasu je navedeno kako je satnica 18 kuna, a radno vrijeme čak 12 sati dnevno.

– 18 kn? Nas su plaćali 30-50 kn po satu pred koju godinu, kako koga. Dajte bar 25, pocrkat će nam studenti od gladi, komentirala je jedna članica grupe.

Drugi su također nezadovoljni satnicom, ali i svjesni da će poslodavac pronaći tražene radnike jer studenti od nečega moraju živjeti.

– Čuj ovo, 18 kn sat, ne daju ništa državi i još imaju muda odmah nabrojat poslove gdje će netko stajat na nogama 12 sati!! I naravno da netko hoće, zato kaj mora, zato kaj od nečeg, eto, mora živit, ali je**m mu više, dokle će ti studentski poslovi bit plaćeni crkavicom???, komentirao je korisnik Facebooka.

Ministarstvo još nije objavilo ni izvješće o Zakonu koji je na snagu trebao stupiti 1. siječnja

Izdvojeni članak

Studenti zbunjeni: Ministarstvo najavilo da Zakon o studentskom radu stupa nakon 1. siječnja, a od njega još ni ‘Z’

Nezadovoljstvo ovakvim i sličnim oglasima o kojima smo pisali u proteklih nekoliko mjeseci moglo bi biti riješeno usvajanjem Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se najavljuje već više od godinu dana. Nacrtom tog Zakona predloženo je uvođenje minimalne satnice, koja bi ovisila o minimalnoj bruto plaći i u ovom bi trenutku iznosila 20 kuna i 47 lipa.

No, iako je Ministarstvo znanosti obrazovanja u nacrt stavilo 1. siječanj 2018. kao datum stupanja Zakona na snagu, isti je još uvijek u postupku pisanja izvješća s provedene javne rasprave. Na naše pitanje kada će izvješće biti objavljeno, nakon čega bi Zakon trebao u proceduru Vlade, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nedavno nam stiže neodređen odgovor.

– Obrađuju se komentari s javne rasprave. Kao što smo naveli, pristigao je velik broj komentara, prijedloga te napomena u pogledu korekcije ili nadopune određenih odredbi predloženih zakona, u tijeku je obrada velikog broja komentara te se objava izvješća očekuje u najskorijem roku. S obzirom da u izradi konačnog prijedloga Zakona sudjeluje velik broj dionika, točan datum objave izvješća, nažalost, ne možemo prejudicirati. Međutim, intenzivno radimo na usuglašavanju svih dionika kako bi to bilo što prije, poručili su iz nadležnog Ministarstva, dok studentima koji će intenzivno raditi i po 12 sati dnevno preostaje samo – čekati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap