Pretraga

Podignuta optužnica protiv ravnateljice i pedagoginje: Učenik napadnut, u školi tvrdili da je to bila nesreća

A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu priopćilo je da je podiglo optužnicu pred tamošnjim Općinskim sudom protiv ravnateljice i pedagoginje škole, zbog počinjenog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina. Naime, učenik je napadnut na igralištu škole, a slučaj nije prijavljen nadležnim institucijama. Roditeljima je rečeno da je riječ o nesretnom slučaju.

Ilustraciaj: Pixabay

– Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je u travnju 2023. godine, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1967. i 1983.) zbog počinjenog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanja protivno pravilima struke iz članka 173. stavka 3. Kaznenog zakona, priopćilo je ODO u Karlovcu.

Njima se, piše dalje u priopćenju, na teret stavlja da su 5. svibnja 2022. u Karlovcu, počinile navedeno kazneno djelo, odnosno da su ravnateljica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Roditelji od drugih roditelja doznali što se uistinu dogodilo

Što se dogodilo? Riječ je o slučaju o kojem je prvi izvijestio HRT nekoliko dana nakon što se dogodio. Naime, dvanaestogodišnji učenik karlovačke škole u bolnicu je zaprimljen s ozljedama na tjemenu, razderotinama na licu i potresom mozga. Roditelji su dobili informaciju da je doživio nezgodu na igralištu. Tek su od roditelja drugih učenika doznali stvarnu istinu.

– Prilikom zamahivanja nogom prema drugom dječaku, koji mu je prije toga otimao loptu i pogodio ga tom loptom u glavu, moj sin nastavio je trčati za njim, kad je zamahnuo nogom, on mu je povukao nogu, povukao u zrak i lansirao ga na pod na glavu, imao je ozljede visoko na glavi, rekla je dječakova majka novinarki HRT-a Domeniki Bratović-Vela.

Nakon sastanka sa školskom stručnom službom doznali su da škola to smatra nesretnim slučajem, a ne vršnjačkim nasiljem, pa neće biti ni pedagoških mjera. Majka dječaka kazala je za HRT da nitko od nadležnih institucija prvotno nije bio obaviješten.

– Tek nakon što je moj bivši suprug krenuo i na policiju i obavijestiti ostale institucije, tek tada je škola odlučila reagirati i prijaviti policiji, kazala je za HRT majka dječaka.

Izdvojeni članak
emmanuela pinzan chiavalon, ravnateljica OŠ Mate Demarin u Medulinu

Podignuta optužnica protiv ravnateljice Osnovne škole u Medulinu jer nije odmah prijavila brutalno nasilje nad učenikom

Nisu na vrijeme obavještene institucije, djelatnik škole trebao je otpratiti učenika liječniku

Prema optužnici koja je podignuta protiv ravnateljice i pedagoginje, postupile su suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. poviše spomenutog Pravilnika.

Ti članci navode da je, u slučajevima sumnje da je došlo do tjelesnog i emocionalnog nasilja, ravnatelj u suradnji s nadležnim institucijama i tijelima obvezan pokrenuti postupak radi zaštite prava učenika. Prema pravilniku je škola trebala izvijestiti sljedeća tijela: ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja, Zavod za javno zdravstvo područne samouprave u djelatnosti školske i sveučilišne medicine, nadležni centar za socijalnu skrb, tim školske medicine, nadležnu policijsku postaju i ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja.

Uz to, prema pravilniku, zaduženi odgojno-obrazovni radnik učenika koji je pretrpio nasilje treba pratiti u slučaju da se on mora prevesti u liječničku ustanovu prije dolaska roditelja.


Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata

Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Copy link
Powered by Social Snap