Pretraga

Za podnošenje zahtjeva za vozačku ne morate u postaju: Evo kako to obaviti online putem

A- A+

Koliko je važna mogućnost online obavljanja administrativnih i sličnih poslova, uvjerili smo se u razdoblju ‘lockdowna’ u jeku epidemije. Nedavno je veliku pozornost izazvala novost da se prilikom podnošenja zahtjeva za prvo izdavanje vozačke više ne mora prilagati HAK-ovo uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. No, manje je poznato da se zahtjev za prvu vozačku u potpunosti može podnijeti online putem.

Vozačka dozvola | foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Mnogima koji su tek položili vozački ispit to je nepoznanica, ali za prvo izdavanje vozačke dozvole uopće nije potrebno dolaziti u policijsku postaju. Zahtjev za vozačku pod određenim se uvjetima, naime, može pokrenuti i online putem u sustavu e-Građani, OVDJE.

Važno je naglasiti kako online zahtjev za izdavanje vozačke mogu podnijeti samo osobe koje imaju e-OI s važećim identifikacijskim i potpisnim certifikatom, oni koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i aktivan OiB, a istodobno nemaju zahtjev u rješavanju predan bilo na šalteru u PU/PP bilo kroz sustav e-Građani te nemaju prijavljen privremeni odlazak.

Dokumentacija se skenira i prilaže u online sustavu

Podnosite li zahtjev za izdavanje vozačke dozvole prvi put, dokumentacija koja se traži mora se skenirana uploadati u sustav. Fotografiju nije potrebno prilagati jer se ona i potpis preuzimaju iz informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, s posljednje e-osobne iskaznice.

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

Velike novosti u autoškolama: Na snagu stupile tri važne izmjene za sve koji polažu vozački

Od ostalih dokumenata prilažete:

  • ako ste vozački ispit položili prije 01.01.2018. godine, uvjerenje o položenom vozačkom ispitu
  • uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, ne starije od petnaest mjeseci / uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima kategorije C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE, H, te kategorije B kada je upravljanje vozilom u profesionalne svrhe, te ako je vozačka dozvola kojoj je istekao rok valjanosti bila izdana na temelju zdravstvenog uvjerenja kojim je bila utvrđena obveza ponovnog zdravstvenog pregleda, ne starije od šest mjeseci (obnavljanje)
  • dokaz o uplati propisanih naknada ovisno o vrsti postupka.

Uvjerenje o položenom vozačkom oni koji su položili prije siječnja 2018. od nedavno više ne moraju prilagati. Sljedeći koraci u sustavu potvrda je kategorije koju ste položili, morat ćete potvrditi i jeste li profesionalni vozač, podnijeti dokaz o zdravstvenom stanju i plaćenim troškovima i odabrati postaju ili način preuzimanja vozačke. Nakon što uploadate svaki od traženih dokumenata postupak se nastavlja klikom na gumb ‘sljedeći korak’. Na kraju podnošenja zahtjeva kreira se elektronički potpis, a kada je potpis uspješno kreiran korisnika se obavještava o uspješno provedenom potpisivanju te ćete biti preusmejreni natrag na stranice elektroničke usluge izrade vozačke dozvole.

Vozačka može biti dostavljena na kućnu adresu

U postupku predaje e-zahtjeva možete odabrati preuzimanje vozačke dozvole u policijskoj postaji ili dostavnom službom na kućnu adresu.

Kada se zahtjev za izdavanje vozačke dozvole podnosi putem sustava e-Građani, uz cijenu izrade obrasca vozačke dozvole izrađene u redovnom postupku od 151 kune i upravne pristojbe od 15 kuna, plaća se i dostava dokumenta od 30 kuna. Ona se uplaćuje Agenciji za komercijalnu djelatnost proizvodno uslužno i trgovačko d.o.o., IBAN: HR4123400091510869357, Model: HR67, poziv na broj primatelja: (OIB)-100-001, opis plaćanja: Upravljanje dostavom i pakiranje pošiljki.

Ako se još uvijek niste uspjeli snaći u podnošenju e-Zahtjeva za izdavanje vozačke, upute sa slikama u pdf-u možete proučiti u nastavku. Od 7. stranice dokumenta pojašnjen je postupak prvog izdavanja vozačke. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.77 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap