Pretraga

Pogled na crtež otkriva kakva ste osoba

A- A+

Pogledajte crtež ispod uvodnog dijela teksta. Što prvo vidite na njemu? Odgovor na pitanje o tome, može vam otkriti kakav je vaš pogled na svijet. Inače ovaj crtež je poznat po nekoliko naziva. Neki od njih su ‘Mlada i stara žena’, ‘Djevojka i starica’, ‘Supruga i punica’ te ‘Stara vještica i mlada dama’. Ova višeimena slika, jedna je od najpoznatijih optičkih iluzija uopće.

Crtež poznat pod nazivima ‘Mlada i stara žena’, ‘Djevojka i starica’, ‘Supruga i punica’ te ‘Stara vještica i mlada dama’, jedna je od najpoznatijih optičkih iluzija. Unutar jedne slike su nacrtane i djevojka i starica, ali na način da većina ljudi na prvi pogled, ne uoči obje. Prema tome što prvo ugledate, postoje različita tumačenja, kakva ste ličnost. Evo dva moguća odgovora.

Djevojka

Na crtežu je djevojka okrenuta licem od promatrača te gleda u daljinu, a iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj viori bijeli veo. Odjevena je u raskošnu bundu, uz to da joj je dekolte diskretno otkriven. Na vratu ima ogrlicu.

Tumačenje osobnosti:

Ako ste na slici najprije ugledali djevojku, prema popularnim interpretacijama, koje doduše nemaju potvrdu u psihologiji, vedrije ste prirode, mladalačkog duha i skloni optimističnom pogledu na svijet.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Od djetinjstva razmišlja samo o iluzionizmu

Starica

Ona je na slici okrenuta iz profila. Uho djevojke starici je oko, a na mjestu njena lica, staričin je nos. Ogrlica djevojke, usta su starice, dok veo na šeširu, kod starice više liči na maramu koja joj je svezana oko glave.

Tumačenje osobnosti:

Ako ste pri prvom pogledu na crtež ugledali staricu, odnosno vješticu kako se još naziva, to može sugerirati da ste po prirodi pesimističnija te opreznija osoba. Karakterizira vas i skepticizam, te ozbiljniji, duh starije osobe.

Još jednom naglašavamo, da su ova tumačenja dio popularne kulture, te nemaju utemeljenje u znanstvenim teorijama.

Iluzija stara preko stotinu godina

Najstarija inačica ove iluzije, pojavila se na čestitkama u Njemačkoj, davne 1888. godine. Popularizirana je pak, pojavom u jednom američkom humorističnom magazinu, 1915. godine.

Naslikao ju je britanski crtač stripova William Ely Hill.

Pogled na crtež otkriva kakva ste osoba
Share via
Copy link
Powered by Social Snap