Pretraga

Pogledajte kako izgledaju zadaci koje naši srednjoškolci na informatičkoj olimpijadi rješavaju bez po’ muke

A- A+

Unatoč tome što u školi informatiku uče prema planu i programu iz 1994. godine, naši srednjoškolci na međunarodnim i svjetskim olimpijadama znanja iz tog predmeta postižu izvanredne rezultate. Teško ih je sve pobrojati, ali ovoga je ljeta vrlo zapažen rezultat ostvarila naša reprezentacija u Teheranu – u Hrvatsku su se vratili s čak tri srebrne medalje, a zadaci koje su ondje rješavali nisu bili nimalo laki.

Ilustracija: pixabay

Sve olimpijade znanja pa tako informatičke, reći će vam to svaki sudionik i mentor, iziskuju puno pripreme, jer znanje ne pada s neba. Konkretno, za ovogodišnju Olimpijadu u Teheranu iz tog predmeta, reprezentacija se birala na temelju izbornih priprema održanih u travnju.

Izdvojeni članak

Nisu svi učenici koji osvoje zlato prvaci: Kako se na svjetskim natjecanjima znanja dodjeljuju medalje?

U programu izbornih priprema nalaze se teoretska predavanja, priprema natjecatelja pomoću zadataka s međunarodnih, regionalnih i nacionalnih natjecanja drugih zemalja te prijenos dragocjenih iskustava naših uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada. Pripreme organizira Hrvatski savez informatičara, a po njihovu završetku sudionici polažu i izborne ispite. Četiri sveukupno najuspješnija natjecatelja ostvarila su pravo nastupa u informatičkoj reprezentaciji Republike Hrvatske na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2017 i 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2017. Nakon toga, a do natjecanja, nema odmora već pripreme postaju još intenzivnije, jer ispiti koji se pišu na olimpijadama baš i ne sadrže gradivo koje se uči u hrvatskim školama.

IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux.

U nastavku vam donosimo zadatke s ovogodišnje 29. međunarodne informatičke olimpijade – IOI 2017. u održane Teheranu. Možda vas motiviraju da se i vi u narednim godinama odlučite na sudjelovanje u ovom velikom natjecanju.

Pogledajte kako izgledaju zadaci koje naši srednjoškolci na informatičkoj olimpijadi rješavaju bez po’ muke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap