Pretraga

Pogledajte koja su se zanimanja najviše tražila u Hrvatskoj u prvoj polovici godine

A- A+

Najposjećeniji internetski oglasnik za pronalazak poslova i radne snage Mojposao.hr, objavio je izvještaj o najtraženijim zanimanjima u prvoj polovici godine, koji prikazuje veliki porast broja oglasa za posao, odnosno 37% u odnosu na isto razdoblje lani.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nominalno gledano, 30.050 oglasa za posao objavljeno je u prvih šest mjeseci 2018. na ovom portalu, a najtraženija zanimanja su nimalno neočekivano konobar, kuhar i trgovci.

Od zanimanja s diplomom najviše se traže programeri

Izdvojeni članak

Maturanti, na ovo biste trebali obratiti pozornost pri upisu faksa: Ovo su najtraženija zanimanja na Zavodu za zapošljavanje

Među najtraženijim zanimanjima u prvoj polovici 2018. dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine 40% svih oglasa objavljenih na portalu.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2018. bila su: konobar, prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, programer, vozač, radnik u proizvodnji i pomoćni radnik u kuhinji.

Kao što možete vidjeti, na općoj listi najtraženijih zanimanja, tek jedno zahtijeva visoku stručnu spremu, dok je dominantna kategorija ugostiteljstvo.

Od ostalih zanimanja s visokom stručnom spremom najviše se oglasa pojavilo za zanimanja knjigovođa, prodajni predstavnik, računovođa te diplomirani inženjer strojarstva.

Izvor: Moj Posao

Najveća je pak ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Turizam i ugostiteljstvo – 22% oglasa
  • Prodaja (Trgovina) – 18% oglasa
  • Proizvodnja i zanatske usluge – 13% oglasa

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Prodaja (Trgovina) – 22% profila
  • Administrativna zanimanja – 17% profila
  • Turizam i ugostiteljstvo – 15% profila

Najveći rast broj oglasa u kategoriji Skrb (o djeci, starijima…)

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Još malo pa upisi: Provjerite u kojem gradu i fakultetima maturanti najviše žele studirati

U odnosu na isti period prošle godine, najveći porast broja oglasa na portalu Mojposao.hr zabilježen je u kategorijama Skrb (o djeci, starijima…), Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, Skladištenje i logistika te Ljudski resursi.

Od svih oglasa za posao u prvoj polovici 2018. njih tri petine činili su oglasi za rad na neodređeno, što je 1% više nego prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 57%, što je 6% više u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, 48% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 25% zainteresirana za rad na određeno. Čak 8% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad te za sezonski posao također 8%.

Najtraženija stručna sprema – srednja; u četvrtini oglasa zahtijevala se visoka stručna sprema

Kao što ste uostalom mogli uočiti na popisu najtraženijih zanimanja, u najvećem broju oglasa se traže djelatnici sa srednjom stručnom spremom. U 56% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. 

Izdvojeni članak

S ovim fakultetima možete vrlo lako do posla u Hrvatskoj

S druge strane, 55% posloprimaca je u svojim online životopisima u Bazi profila na MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 27% oglasa i 25% životopisa.

U 39% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika i to prvenstveno engleskog jezika. U 17% oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog, a u 12% osnovno poznavanje. Njemački jezik tražio se u 7% oglasa, a ostali jezici su manje zastupljeni.

U 27% oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, u većini oglasa se navedeni uvjet odnosio na poznavanje rada u Wordu i Excelu.

Radno iskustvo je traženo u 42% oglasa, što je 3% manje nego prošle godine. Prosječno trajanje traženog iskustva iznosilo je 2 godine i 2 mjeseca što je isto kao i u istom razdoblju prošle. Promatramo li samo sezonske poslove kriterij radnog iskustva je ipak nešto manji (1 godina i 7 mjeseci).

Pogledajte koja su se zanimanja najviše tražila u Hrvatskoj u prvoj polovici godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap