Pretraga

Pogledom na sliku otkrijte jeste li pod stresom

A- A+

Životni vijek sve je dulji, osobito u razvijenim zemljama, a razlog leži u činjenica da je medicinska njega i tretmani na vrlo sofisticiranom nivou. No ono što bi moglo građanima stvarati probleme u bližoj budućnosti su psihička oboljenja poput depresije koja će po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji do 2020. biti druga vodeća bolest u svi dobnim skupinama. Sve izraženiji problem u pogledu psihe je i stres, koji onda utječe na kojekakva druga psiho-fizička oboljenja. Japanski profesor psihologije Akiyoshi Kitaoka smislio je brzi optički test uz pomoć kojeg jednim pogledom možete utvrditi koliko ste pod stresom.

Ubrzan tempo života te malo sna i odmora uzrokuju sve češću pojavu stresa među svim dobnim skupinama. Mogu ga uzrokovati i neke napete situacije u kojima smo se našli poput razvoda roditelja, smrt bliskog člana obitelji, lakša bolest, gubitak posla i slično. Velike količine stresa nažalost onda za sobom nose i druga psiho-fizička oboljenja, tako da ga ne treba ignorirati. Koliko ste sami pod stresom, doznajte jednim pogledom u optičku iluziju, koju je osmislio japanski profesor psihologije Akiyoshi Kitaoka.

Kreću li se krugovi?

Je li vam se prilikom pogleda na sliku, krugovi kreću ili su mirni?

Profesor Kitaoka tvrdi da savršeno mirni i opušteni ljudi na slici vide statične krugove, za razliku od umornih i stresiranih, kojima se rotiraju.

Optički test poznat je pod nazivom ‘rotirajuće zmije’, a kako isti stručnjak naglašava, ukoliko se krugovi pred vašim očima okreću velikom brzinom, bilo bi dobro da u obračunu sa stresom, potražite i stručnu pomoć.

Izdvojeni članak

Pogled na crtež otkriva kakva ste osoba

Kitaokine riječi nisu bezazlene

Naime Akiyoshi Kitaoka, doktor je znanosti od 1991. godine, kada je obranio disertaciju iz područja optičkih iluzija i vizualne percepcije geometrijskih oblika, oštrine i boja u iluziji kretanja te drugih vizualnih fenomena.

Njegovom testu ne morate vjerovati, jer nema egzaktni pokazatelj, koji bi to garantirao.

Međutim ako sami primijećujete da već neko vrijeme teže funkcionirate na psihičkoj i fizičkoj osnovi, još vam se test poklapa s naputcima Kitaoke, možda biste ipak trebali razmisliti da usporite ili nađete koje drugo rješenje za nagomilanu napetost.

Pogledom na sliku otkrijte jeste li pod stresom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap