Pretraga

Pokrenut projekt pomoći za djecu i mlade koji su izgubili roditelja

A- A+

Oko 5 posto djece u prosjeku godišnje doživi gubitak bliskog člana obitelj. Udruga roditelja ‘Korak po korak’ pokrenula je stoga projekt PUT – Podrška u tugovanju. Svima koji se nađu u toj obiteljski teškoj situaciji, omogućuju grupe i program podrške.

foto: pixabay

Krajem ožujka u četirima hrvatskim županijama započet će provedba projekta PUT (Podrška u tugovanju), prvog ciljanog programa grupne psihosocijalne podrške u Hrvatskoj za djecu i mlade koji su izgubili roditelja. PUT je model grupne podrške u tugovanju, a sastoji se od deset radionica grupnog savjetovanja koje se provode s djecom kroz prilagođene aktivnosti i igru.

Dok su djeca i mladi u svojim skupinama, njihovi roditelji i skrbnici u svojim skupinama razgovaraju o brizi za tugujuću djecu i grade podršku za vlastiti proces tugovanja. Uključivanje u program podrške preporuča se šest mjeseci nakon smrti roditelja.

Program provodi Udruga roditelja ‘Korak po korak’ u partnerstvu s Udrugom Luč i Udruženjem Djeca Prva, a radionice vode stručnjaci jednom tjedno u Karlovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Zagrebu. Sudjelovanje u ciklusu od deset grupnih radionica besplatno je te posebno važno za djecu i mlade jer najčešće nemaju priliku upoznati se i komunicirati s drugim vršnjacima o načinima nošenja s gubitkom te učiti jedni od drugih.

Grupe podrške u spomenutim županijama započinju krajem ožujka i početkom travnja, a organizatori mole da se zainteresirani jave što je prije moguće jer je broj članova grupa ograničen na osam do deset osoba.

Izdvojeni članak

Psihološka prva pomoć nakon potresa: Profesorice s Filozofskog izradile upute za sve koji osjećaju njegove posljedice

Oko 44.900 djece godišnje doživi gubitak

Projekt PUT predstavlja prvi ciljani program grupne psihosocijalne podrške u Hrvatskoj koji istovremeno osnažuje djecu i mlade koji su doživjeli gubitak bliske osobe te njihove roditelje koji se uz brojne obaveze i sami nose s gubitkom i tugovanjem. Projekt obuhvaća i stručnjake koji se kroz sustave socijalne skrbi i obrazovanja susreću s tim problemom, senzibilizirajući i educirajući ih da prepoznaju i adekvatno odgovore na prerani gubitak te otvara put održivom nacionalnom modelu stvaranjem kapaciteta u četirima lokalnim zajednicama – Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Uzmu li se kao orijentir svjetske procjene da oko 5 posto djece u prosjeku godišnje doživi gubitak bliskog člana obitelji, za Zagrebačku županiju to iznosi oko 3.400 djece i mladih, za Brodsko-posavsku županiju oko 2.896, za Sisačko-Moslavačku županiju oko 1.644, za Karlovačku županiju oko 1.180, dok se na razini države radi o oko 44.900 djece godišnje.

– U Republici Hrvatskoj dosad nisu postojali organizirani programi psihosocijalne grupne podrške za djecu i roditelje koji su izgubili člana uže obitelji. Projekt PUT izravno je odgovorio na tu potrebu šireći na nekoliko razina mrežu socijalnih usluga u zajednici na djecu, mlade i obitelji pogođene gubitkom roditelja. Cilj je projekta djeci i mladima koji su doživjeli prerani gubitak odnosno smrt roditelja osigurati psihosocijalnu podršku kroz grupno savjetovanje u lokalnoj zajednici, kao i roditeljima koji su izgubili partnera. Za vrijeme trajanja projekta stručnjake za mentalno zdravlje educirat će se za vođenje psihosocijalnih grupa podrške, a radit ćemo i na senzibiliziranju stručnjaka koji rade s djecom u vrtićima, školama i Centrima za pružanje usluga u zajednici, kao i ključnih dionika i šire javnosti o procesu tugovanja kod djece, mladih i obitelji, izjavila je psihologinja Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja ‘Korak po korak’ i voditeljica projekta PUT.

‘Najčešće nemaju priliku susresti druge vršnjake koji tuguju’

– Program grupne podrške PUT osnažuje mlade, djecu i njihove obitelji da razumiju prirodni proces tugovanja i smanje osjećaj tjeskobe povezane s gubitkom, grade strpljenje za vlastite osjećaje te razumiju osjećaje drugih u obitelji, poboljšaju obiteljsku komunikaciju i dnevno funkcioniranje te ostvare uspješnu emocionalnu prilagodbu na gubitak. Program tugujućim obiteljima pruža normalizaciju emocionalnih reakcija na gubitak roditelja i podršku od strane vršnjaka kako bi zajedno usvojili nove alate i tehnike nošenja s gubitkom. Mladi kao i djeca najčešće nemaju priliku susresti druge vršnjake koji tuguju stoga su im ovakvi programi podrške jako važni, istaknula je magistra znanosti socijalnog rada Mirjana Bijelić, voditeljica programa podrške u Udruzi Luč.

– Projekt PUT – psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1. Projekt se provodi 21 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 1.069.784,31 kuna.

KONTAKTI VODITELJICA GRUPA PODRŠKE:
Karlovac: Sanda Lovrić Rupčić, lovric.sanda@gmail.com, 092 31 77 516
Sisak: Irena Barišić Milunić, irena.mladez@gmail.com, 091 218 96 06
Slavonski Brod: Biljana Vasilevski Rački, biljana.vasilevski@sb.t-com.hr, 098 556 367
Zagreb: Mirjana Bijelić, mirjanabo@msn.com, 099 4414 956

Pokrenut projekt pomoći za djecu i mlade koji su izgubili roditelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap