Pretraga

Policija i DORH istražuju Penavino objavljivanje snimke učenika: Video i dalje stoji na webu grada

A- A+

Priča oko prikazivanja video snimke vukovarskih učenika na konferenciji za medije gradonačelnika Penave te kasnije objave na web stranicama grada, razvija se i dalje. Prema najnovijim informacijama, policija i nadležno državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti objavljivanja spornog videa na webu grada. Snimka je tamo i dalje dostupna usprkos jučerašnjem apelu Pravobraniteljice za djecu, koja je pozvala gradonačelnika Vukovara da je ukloni zbog povrede prava. Čini se da je još uvijek nije čuo.

Screenshot: Dnevnik.hr

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezano uz objavljivanje sporne video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara, doznaje jutros N1 televizija.

Policija i DORH bave se snimkom objavljenom u kontekstu govora o Vukovaru kao ‘epicentru kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu ispituje odgovornost gradonačelnika Vukovara u slučaju tučnjave učenika

Tako se policija i DORH bave objavom snimke od strane gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je, prikazavši je na svojoj konferenciji za medije prošli ponedjeljak, prozvao vukovarske učenike koji ne ustaju na hrvatsku himnu, i to govoreći u kontekstu Vukovara kao ‘epicentra kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije’.

– Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu, izrekao je Penava na pressici, a sve to preneseno je i na stranicama grada Vukovara, gdje je objavljena i sporna snimka.

Dva dana kasnije učenik Tehničke škole Nikole Tesle koji pohađa nastavu na srpskom jeziku i pismu napadnut je na vukovarskom autobusnom kolodvoru. I dok policija tvrdi da se radi o sukobu navijačkih skupina, roditelji napadnutog dječaka to su opovrgnuli, tvdeći da njihovo dijete nije navijač.

Pravobraniteljica tražila od Penave uklanjanje snimke s weba: I dalje je objavljena

Na zbivanja u Vukovaru reagirale su Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, kao i bivša dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić. Pirnat Dragičević već nam je tada rekla kako je zatražila izvješće PU vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta. Zatražila je i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u mogućoj povredi prava na privatnost djece tijekom sporne gradonačelnikove konferencije za tisak.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica jutros tražila od Penave da ukloni video djece s weba: Nije ju čuo

Osim toga, Pravobraniteljica za djecu jučer je pozvala Penavu da ukloni spornu snimku sa službenih stranica grada Vukovara.

– Svakako mogu reći da je gradonačelnik izložio djecu mogućim negativnim reakcijama i zaboravio na vlastitu odgovornost za njihovu dobrobit, rekla je Pirnat Dragičević koja je prikazivanje i objavu snimke doživjela kao povredu prava djece.

Snimka i dalje stoji objavljena na službenim stranicama grada Vukovara.