Pretraga

Policija tvrdi: Nema dokaza da je srednjoškolac u Puli pretučen, sve ide u prilog tome da je pao s bicikla

A- A+

Prije devet dana Policijska uprava istarska zaprimila je dojavu da je na parkiralištu u Puli pronađen teško ozlijeđeni maloljetnik, a pred njega bicikl. Zadržan je u bolnici jer je zadobio višestruke i teške tjelesne ozljede te teški potres mozga. Prema pisanju lokalnih portala, 16-godišnjaka je napala i pretukla grupa mladića, a pisali su i da je u prijetnje smrću prijatelju ozlijeđenog toga dana bio uključen i sin policijskog službenika. No, iz policije sada tvrde –  kaznenog dijela nema, a sve što su do sada policajci utvrdili ide u prilog tomu da je teško ozlijeđeni mladić pao s bicikla.

policija

Foto: PU zadarska

Policijska uprava istarska prošlog je tjedna izvijestila da su 19. veljače oko 21.30 sati zaprimili dojavu da se kod parkirališta u Ulici Sv. Petra u Puli nalazi ozlijeđen maloljetni hrvatski državljanin, a pored njega bicikl. Ozlijeđeni mladić je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju u riječkoj bolnici. Ubrzo nakon toga lokalni mediji pisali su da je 16-godišnjaka je napala i pretukla grupa mladića. Uz to je njegov prijatelj toga dana dobivao prijeteće poruke radi čega su njegovi roditelji također zatražili pomoć policije, a prema pisanju lokalnih medija u te je prijetnje bio uključen i sin policijskog službenika.

Policija: Sve ide u prilog tome da je mladić pao s bicikla

PU istarska sada je izdala novo priopćenje u kojemu tvrdi da nije utvrđeno da su ozljede na mladiću nastale kao posljedica kaznenog djela, nego da idu u prilog tome da je – pao s bicikla. Podsjetimo, maloljetnik je zadobio višestruke i teške tjelesne ozljede te teški potres mozga.

– Služba općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske provela je, u suradnji s Postajom prometne policije Pula-Pola i Policijskom postajom Pula-Pola, čitav niz mjera i radnji kako bi istražila okolnosti pronalaska i ozljeđivanja mladića na Mandraču. Do sada provedenim izvidima policija ne može tvrditi kako je na štetu maloljetnog hrvatskog državljanina počinjeno kazneno djelo, već utvrđene činjenice i okolnosti idu u prilog verziji u kojoj je mladić pao s bicikla, priopćila je policija.

Osvrnuli su se i na ‘navodno zataškavanje slučaja’ pa su iznijeli kronologiju dosadašnjeg policijskog postupanja.

– Policija je 19. veljače oko 21.30 sati zaprimila dojavu hitne medicinske pomoći o padu bicikliste koji je zadobio ozljede. Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola koji su obavili očevid te su na asfaltu pronašli trag struganja, jedan trag crvene boje nalik na krv i papirnati ubrus s tragovima crvene boje nalik na krv. Na mjestu događaja pronađen je i bicikl kojemu je prednji kotač ispao iz ležišta te ostao zaglavljen između prednje vilice bicikla i lijeve pedale bicikla. Na volanu su pronađeni tragovi struganja, kao i dijelu prednje vilice bicikla na poziciji prihvata osovine prednjeg kotača. Svi pronađeni tragovi ukazivali su kako je riječ o padu s bicikla. Što se tiče ozljeda koje je na glavi zadobio ozlijeđeni mladić, sve ozlijede nalaze se isključivo na licu. Od drugih ozljeda na tijelu, vidljive su bile jedino još strugotine na dlanovima, koje također ukazuju na pad s bicikla, navode iz policije.

Izdvojeni članak
hitna pomoć vozilo

Novi stravičan slučaj nasilja: Policija na prakiralištu pronašla teško pretučenog 16-godišnjaka

‘Skupina mladića koju se povezivalo s navodnim napadom nalazila se na drugom mjestu’

Ističu i da će u nastavku kriminalističkog istraživanja policija predložiti i kombinirano prometno-tehničko vještačenje bicikla i sudsko-medicinsko vještačenje nastalih ozljeda.

– S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije o navodnom sukobu između dviju maloljetnih skupina i prijetnjama koje je zaprimilo te večeri društvo ozlijeđenog mladića, važno je napomenuti da je policija provodila kriminalističko istraživanje i na te okolnosti, uz utvrđivanje dinamike ozljeđivanja. Što se tiče prijave prijetnji, utvrđeno je kako je prijatelj ozlijeđenog te večeri zaprimio nekoliko poziva maloljetnika iz druge skupine, koji mu je uputio prijeteće riječi zbog ranijih nesuglasica. Također je utvrđeno kako su se mladići obje skupine putem telefona međusobno vrijeđali i pozivali na fizički sukob. No, sve mjere koje su policijski službenici proveli do sada pokazale su da do tog sukoba nije došlo, priopćeno je iz policije.

Policija navodi i da su u dosadašnjoj istrazi obavili preko 40 razgovora i pregledali snimke kamera s više lokacija u gradu kako bi se utvrdilo kretanje svih uključenih osoba prije i nakon pronalaska ozlijeđenog mladića. Ističu da je svim radnjama utvrđeno je kako se ‘skupina mladića koju se povezivalo s navodnim napadom nalazila na drugom mjestu u trenutku kada je mladić pao s bicikla.’

– U vezi prijetnji koje je prijatelj ozlijeđenog mladića zaprimio, policija je kriminalističkim istraživanjem obuhvatila sve osobe čija su se imena pojavila tijekom provođenja izvida. Zbog sumnje da je jedan maloljetnik počinio kazneno djelo prijetnje, policija će o tome dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Napominjemo da je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem isključena odgovornost osam osoba, a među njima je i član obitelji policijskog službenika, stoji u priopćenju policije.

Izdvojeni članak
pravobraniteljica helenca pirnat dragičević

Roditelji učenika koji su dobili prijetnje nasiljem javili se pravobraniteljici: Evo što ona kaže

Još pet osoba javilo se da je primilo prijetnje

Istraživanje oko prijetnji, dodaju, nastavlja se jer je nakon medijskih natpisa o navodnom premlaćivanju mladića, još pet osoba prijavilo da im se prijetilo u cilju odmazde. Tijekom vikenda je jedan od maloljetnika i priveden te je već utvrđeno da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu tri osobe.

– Napominjemo da policija zbog zakonskih propisa, s obzirom na to da se radilo o događaju u koji su uključeni maloljetnici, nije mogla javno iznositi sve informacije o tome koje se sve radnje poduzimaju, a što je u javnom prostoru iskorišteno za plasiranja priče da policijski službenici ne rade profesionalno svoj posao ili da nešto žele ‘zataškati’. Upravo suprotno, iz dokumentacije koja je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu jasno je vidljiv opseg, temeljitost, pravilnost i zakonitost policijskog postupka, a interes i dužnost policije je utvrditi sve okolnosti i činjenice i to dinamikom koja ne ugrožava kvalitetu radnji koje se poduzimaju, ističu iz PU istarske.

policija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap