Pretraga

Policija u susjednoj zemlji uhitila čak 10 profesora zbog pogodovanja studentima na ispitima

A- A+

Velika akcija policije u Beogradskoj akademiji poslovnih i umjetničkih strukovnih studija. Uhićeno je čak 10 profesora zbog sumnje da su studentima omogućili da polože predmete bez da su se pojavili na ispitima.

Foto: Pixabay

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP u suradnji s Posebni odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i u suradnji s Ministarstvom prosvjete, uhitili su ukupno 11 osoba od kojih je čak 10 profesora.

Sumnjiči ih se za kazneno djelo zloupotrebe položaja

Sumnjiči ih se da su vršili malverzacije u vezi s polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umjetničkih strukovnih studija.

– Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kazneno djelo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhićen je V. S. (1952), zastupnik jedne Agencije za savjetovanje iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sjedišta ustanove u Novoj Varoši, Beogradske akademije poslovnih i umjetničkih strukovnih studija Beograd, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhićeni profesori navedene Beogradske akademije N. P. (1978), A. Z. (1983), R. J. (1962), N. D. (1960), D. J. (1963), I. B. (1971), A. S. (1959), Z. P. (1963), D. Lj. (1961) i A. S. (1973), a za još jednim policija traga, stoji na službenim stranicama MUP-a Republike Srbije.

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

Maturant završio u zatvoru: Nakon sukoba s Torcidom policija uhitila 42 osobe, među njima dosta mladih

Napravili neistinite zapisnike da su studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima

Navode kako se sumnja da je V.S. od kolovoza 2021. pa sve do veljače ove godine pomagao navedenim profesorima da naprave lažne zapisnike o polaganju ispita te da se na taj način prikaže kako je više studenata pribavilo korist u vidu položenih ispita.

– Osumnjičeni N. P., A. Z., R. J., N. D., D. J., I. B., A. S., Z. P., D. Lj. i A. S. terete se da su napravili neistinite zapisnike o polaganju ispita za više studenata, u koje su unijeli da su pojedini studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je izvršena provjera njihovog znanja. Na taj način, oni su, kako se sumnja, za studente pribavili korist u vidu položenog ispita i korist u vidu stečenog visokog obrazovanja, objasnili su iz MUP-a.

Osumnjičenima V. S. i A. S. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz kaznenu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiteljstvu, dok su ostali osumnjičeni, uz kaznenu prijavu, privedeni nadležnom tužiteljstvu.