Pretraga

Policija uhvatila 24 maloljetnika iza 23 sata bez roditeljskog nadzora

A- A+

Prema Obiteljskom zakonu mlađi od 16 godina ne smiju biti vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. Međutim, tog se Zakona u zadnje vrijeme pridržava sve manji broj očeva i majki koji dopuštaju svojoj djeci da se zabavljaju do kasno u noć. Takva zabava organizirana je 7. listopada u jednom osječkom kafiću u kojemu je policija zatekla čak 22 maloljetnika koje su odveli u postaju i čekali da roditelji dođu po njih.

Ako policija zatekne osobu mlađu od 16 godina na javnom mjestu u vremenu od 23 do pet sati bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe, odvodi iste u postaju. Upravo to su i napravili kad su u jednom osječkom kafiću 7. listopada zatekli 22 mlađih od 16 kako se zabavljaju na rođendanskoj zabavi organiziranoj preko Facebooka, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Brak postao trivijalan: Maloljetnici ne mogu piti alkohol, ali se mogu vjenčati

U tri dana 24 maloljetnika bez nadzora roditelja u noćnom izlasku

Uz maloljetnike, na rođendanskom tulumu se okupilo čak 130 malo starijih prijatelja i znanaca. Dobru zabavu u jednom trenutku je prekinulo nekoliko policajaca koji su odveli svih 22 prijestupnika mlađih od 16 godina po koje su roditelji bili dužni doći u stanicu.

Nekolicina njih je očeve i majke dočekala u suzama, a iz policije navoda da su unutar tri dana u noćnom izlasku nakon 23 sata zatekli još dvoje djece.

Roditelji tvrde da nisu bili alkoholizirani

Izdvojeni članak

Djeca na ulici: Policija u noćnom izlasku pokupila 410 djece mlađe od 14

– Policijski službenici PU Osječko-baranjske u vremenu od 6. do 8. listopada na području Grada Osijeka zatekli su 24 osobe mlađe od 16 godina na javnom mjestu u vremenu od 23 do pet sati, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Djecu su preuzeli roditelji, a policija sukladno zakonskim propisima o navedenom obavještava Centar za socijalnu skrb, odgovorili su iz PU Glasu Slavonije.

Roditelji ‘uhvaćene’ skupine tinejdžera tvrde da njihova djeca nisu bila alkoholizirana, kao i da su im izvanredno dopustili izlazak nakon 23 sata s obzirom da su išla na rođendansku proslavu.

Unatoč tom objašnjenju, svih 24 maloljetnika će morati u pratnji roditelja na razgovor u Centar za socijalnu skrb, gdje će se utvrditi što je pravi uzrok kasnonoćnom izlasku kao i to jesu li roditelji isti odobrili. Također će se ispitati o prilikama u kojima djeca žive te kako se snalaze u školi. 

Iz Centra za socijalnu skrb napominju, pak, da je najviše djece mlađe od 16 godina koju policija zatekne vani nakon 23 sata u alkoholiziranom stanju, bez znanja ili kontrole roditelja. No činjenica je i da mnogi roditelji lažu za svoju djecu nadležnim službama te im na taj način uskraćuju nužnu stručnu pomoć  misleći da to čine za njihovu dobrobit.

Policija uhvatila 24 maloljetnika iza 23 sata bez roditeljskog nadzora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap