Pretraga

Poljski svećenici napravili Incendio nad knjigama o Harryju Potteru

A- A+

Popularne knjige o Harryju Potteru, uz koje su odrasle generacije čitatelja, našle su se na meti poljskih katoličkih svećenika. Na sjeveru Poljske pred djecom su spalili knjige za koje su smatrali da su svetogrđe, a među njima su se našle i one o slavnom čarobnjaku ‘rođenom’ iz pera J.K. Rowling. Poljski svećenici svoj čin pravdaju pojedinim biblijskim citatima koji osuđuju magiju.

Scena iz filma ‘Harry Potter i zatočenik Azkabana’ | Screenshot: Youtube

Katolički svećenici na sjeveru Poljske pred djecom su spalili knjige za koje smatraju da su svetogrđe, a među njima su se našle i knjige o slavnom Harryju Potteru. Religiozna skupina Fundacja SMS Z NIEBA, koja je na Facebooku objavila fotografije spaljivanja knjiga, isto je opravdala pojedinim biblijskim citatima koji osuđuju magiju i čarobiranje.

Tako se popularni čarobnjak iz knjiga J.K. Rowling, utjelovljen i na filmu, našao na meti religiozne skupine koja inače putem SMS-ova šalje poruke kršćanskog sadržaja. BBC ističe i kako vladajuća konzervativna poljska stranka zagovara tradicionalne kršćanske vrijednosti, kao i to da crkva u Poljskoj ima snažan utjecaj na društvo.

Brojni su komentari na ovu objavu religiozne skupine. Jedan od komentatora citira njemačkog pjesnika Heinricha Heinea, koji je 1823. napisao: ‘Tamo gdje se pale knjige, na kraju se pale i ljudi’. Jedan od kritičara napisao je i kako dosad nije upoznao nikoga tko bi ubio, ukrao ili silovao u ime Harryja Pottera, ali da jest upoznao one koji bi to činili u ime Biblije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap