Pretraga

Pomoću jednostavnog ABCDE pravila na vrijeme spriječite nastanak melanoma

A- A+

Dermatolozi ističu da je i brončana put rezultat oštećene kože koja može dovesti do pojave melanoma. Otkrijte koje su to rizične skupine pojedinaca i usvojite jednostavan način samopregleda kože, poznat kao ABCDE pravilo.

www.waywardwandering.com

Dolaskom toplijih dana naglo se skidamo u majice kratkih rukava i vruće hlačice, a dane provodimo izležavajući se na suncem okupanim pješčanim plažama i terasama kafića. Provodeći tako ljetne dane, rijetko se upitamo o posljedicama koje učestalo izlaganje suncu ostavlja na našoj koži.

Izdvojeni članak

Kreme za sunčanje su kancerogene

Rizične skupine

Poznato je da svaka odjevna kombinacija na preplanuloj puti izgleda puno bolje, no često zaboravljamo da je i brončana boja znak oštećene kože. Oštećena ili izgorena koža podložnija je promjenama zbog pretjeranog izlaganja suncu. Osobe koje su sklonije ovakim promjenama najčešće su svijetle puti, zelenih ili plavih očiju, plave ili crvene kose te imaju veliki broj madeža. Ako se nalazite u skupini rizičnih pojedinaca, najbolje je da izbjegavate direktan boravak na suncu između deset i sedamnaest sati.

Uobičajeno je da odrasle osobe imaju prosječno između deset i četrdeset madeža, a većina njih se pojavljuje u mlađoj životnoj dobi. No, porast broja madeža nije neuobičajen i za kasniju dob pa je potpuno normalno da oni nastaju čak i do četrdesete godine čovjekova života.

Izdvojeni članak

Uzavrele temperature su pred pragom: Kako odabrati kupaći kostim

ABCDE pravilo

Prejako UV zračenje može dovesti do pojave melanoma, odnosno raka kože, koji se može razviti iz madeža ili se pojaviti na mjestu postojećih pjega i pigmentiranih dijelova kože. Melanom se kod muškaraca najčešće pojavljuje na leđima, vratu i trupu, dok su kod žena najugroženije noge. Stoga je preporučljivo da se nakon svakog ljeta detaljno provjeri brojčano stanje madeža na tijelu.

Najbolje je da se ipak vodite onom dobro znanom poslovicom da je bolje spriječiti nego liječiti i barem jednom mjesečno obavite samopregled madeža. Ovaj pregled obuhvaća kontrolu cijelog tijela, vlasišta i vidljivih sluznica. Koristeći ABCDE pravilo lako ćete prepoznati imate li problematične madeže. 

Svaki madež koji je asimetričan i kojemu su rubovi nepravilni i oštri, potencijalan je uzročnik melanoma. Ako primijetite da vaši madeži nisu jednobojni, već su sive, crne ili plave boje, također trebate potražiti pomoć dermatologa. Još jedna naznaka potencijalno opasnih madeža je njihova veličina, pa tako promjer istih ne smije biti veći od šest milimetara. Sumnjive madeže možete prepoznati i po njihovu uzdignuću koje također može upućivati na začetke bolesti. 

Što je ACDE pravilo?

ACDE pravilo je metoda čijim se kriterijima služimo kako bi provjerili madeže. A se odnosi na asimetriju madeža, pri čemu je važan njihov oblik koji mora biti pravilan. Border ili rubovi madeža uvijek moraju biti pravilnog i ravnog oblika. Kada je riječ o boji madeža, ili engleski colour, svi madeži trebaju biti jednobojni. D se odnosi na dimenzije madeža, čiji promjer ne smije biti veći od šest milimetara. Madeži koji rastu prema gore ili evoluiraju također su jedan od pokazatelja sumnjivih madeža.

Preporuke dermatologa

Ljudi koji provode puno vremena na suncu, posebno osobe koje se bave sportom, trebaju češće pregledavati madeže, poručuju dermatolozi. Osim toga, pokušajte izbjegavati izlazak na sunce u periodu između deset i šesnaest sati, a ako ipak odlučite loviti D vitamin, onda to nemojte činiti bez zaštitne odjeće i sredstava s visokim zaštitnim faktorom.