Pretraga

Ponovno na samom dnu: Hrvatska po ulaganju u pamet bilježi naveći pad u EU

A- A+

Europska komisija nedavno je objavila izvješće o Istraživanju i inovacijama u zemljama članicama EU i pridruženim zemljama za 2013. godinu. Ispostavilo se da je Hrvatska u razdoblju od 2000. do 2011. imala najveći pad ulaganja u znanstveno istraživanje i razvoj na europskoj razini.

Hrvatska je na samom dnu Europe po obrazovanju, zauzimamo dno svijetske ljestvice u znanosti, istraživanju, depresiji – samo su neki od rezultata u podugačkom niz istraživanja u kojima smo na zabrinjavajućoj razini. No nedavno je objavljeno izvješće Europske komisije u kojemu se navodi da Lijepa naša zauzima po tko zna koji put jednu od najgorih pozicija – imamo najveći pad ulaganja u znanstveno istraživanje i razvoj u Europi, piše Slobodna Dalmacija.

Pozicije drugih europskih zemalja

Iza nas su samo Rumunjska i Cipar (0,48 posto), Bugarska (0,57 posto), Slovačka (0,68 posto) te Grčka (0,60 posto). No gotovo pet puta su iznad Finska (3,78 posto BDP-a) i Švedska (3,37 posto).

Ne ulažemo u znanstvena istraživanja

U razdoblju od 2000. do 2011. godine Hrvatska je imala najveći pad ulaganja u znanstveno istraživanje i razvoj koji iznosi čak 2,72 posto. Naši zapadni susjedi Slovenci su u istom razdoblju zabilježili skok ulaganja od 12,46 posto, po broju stanovnika tri puta manja Estonija imala je rast od 13,31 posto, a uspeo se i Cipar sa 6,24 posto.

Europski prosjek porasta iznosti 0,8 posto, stoga je posve jasno zašto smo se s padom od 2,27 posto težimo prema začelju.

Do 2020. bit ćemo u još goroj situaciji

Kad je u pitanju Lijepa naša, nije samo posljednjih par godina problematično, nego i naša budućnost. Lisabonska deklaracija je postavila cilj da zemlje članice EU do 2020. godine dostignu tri posto ulaganja iz BDP-a u istraživanje i razvoj.

Izdvojeni članak

ARWU: Zagrebačko Sveučilište na samom dnu, a lošije je i od Univerziteta u Beogradu

U tom pogledu hrvatski rezultati su još porazniji. Za šest godina bismo mogli pasti još dublje, jer smo jedna od rijetkih zemalja EU kojoj se predviđa daljnji pad ulaganja.

Nužne su promjene na bolje

– Hrvatska je na samom dnu među državama članicama EU po investiranju u istraživanja i inovacije i po mom dubokom uvjerenju to je jedan od ključnih razloga zaostajanja i sporog oporavka hrvatskog gospodarstva. Sve razvijene zemlje itekako prepoznaju važnost znanosti i obrazovanja za razvoj gospodarstva i rade ogromne napore da pokrenu inovacije i suradnju s gospodarstvom, tvrdi Danica Ramljak, stručnjakinja za inovacije u Svjetskoj banci.

Slično razmišlja i akademik Vladimir Paar koji ističe da nam je potrebno poboljšanje kadrova na svim razinama, kao i svijest o potrebi cjeloživotnog učenja i usavršavanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap