Pretraga

Popularna zagrebačka gimnazija objavila detalje prijemnog, u jednom se slučaju neće održati

A- A+

Zbog velikog interesa ‘superodlikaša’ za upise u njihovu školu, manji dio srednjih provodi prijemni ispit. Među njima je i Gimnazija Tituša Brezovačkog u Zagrebu. Škola je objavila detalje tog ispita, uz napomenu kako se on neće održati ako mu pristupi manje od 130 učenika.

Foto: Pixabay

Za upis u srednje škole boduju se zajednički, dodatan i poseban element. Dodatan element u pojedinim je školama prijemni ispit. On se polaže i za upis Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu, nije eliminacijski, a uključuje gradivo hrvatskog i matematike. Inače, riječ je o školi koja je značajno stradala u potresu u ožujku 2020., trenutno dijeli zgradu s I. gimnazijom, ali radovi na obnovi najesen bi trebali biti dovršeni.

Datum prijemnog za Tituš još nije određen, ali su osmaše obavijestili kako se održava između 29. lipnja i 1. srpnja.

Što obuhvaća ispit?

Bodovni prag na prijemnom iznosit će 77 bodova, a na temelju razredbenoga ispita kandidat može ostvariti pet bodova za upis koji se izražavaju na dvije decimale.

Razredbeni ispit iz matematike ispituje sljedeća područja: brojevi, algebra, geometrija, statistika i vjerojatnost (računske operacije s realnim brojevima; odnosi među brojevima, omjeri i postotci; operacije s algebarskim izrazima; proporcionalnost i obrnuta proporcionalnost, linearna funkcija; linearne jednadžbe i sustavi; ravninska i prostorna geometrija; mjerenje u geometriji; koordinatni sustav u ravnini; prikazivanje i analiza podataka; vjerojatnost slučajnog događaja).

Ispit iz hrvatskoga jezika obuhvaća gradivo: pravopis, promjenjive  i nepromjenjive  vrste riječi, glasovne promjene, gramatičko ustrojstvo rečenice, vrste rečenica, nezavisnosložene rečenice, zavisnosložene rečenice, teorija književnosti (vrste rima, stilska izražajna sredstva…).

Neće se održati ako bude manje od 130 kandidata

No, kako su priopćili iz škole, prijemni se zbog epidemiološke situacije neće održati ako mu pristupi manje od 130 kandidata, a svi kandidati koji prolaze bodovni prag će ostvariti pravo upisa.

U slučaju održavanja ispita, učenici moraju doći u I. gimnaziju najmanje 20 munuta prije početka provjere, a ispred škole moraju držati propisani razmak od dva metra. Sa sobom moraju ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom, zaštitnu masku te kemijsku olovku. Prilikom ulaska obvezna je dezinfekcija ruku i potplata obuće, a kandidatima će se na ulazu mjeriti temperatura.

Za kandidate koji u konačnici ostvare pravo upisa u Gimnaziju Tituša Brezovačkog upisnice će se primati samo 12. srpnja od 8:00 do 14:00 sati u prostoru I. gimnazije, a mogu ih poslati i elektroničkim putem na adresu [email protected].

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.