Pretraga

Poražavajuće znanje srednjoškolaca: Za njih 20 posto Pavelić je antifašist

A- A+

Troje povjesničara provelo je anketu među istarskim srednjoškolcima na temu ‘Što istarski srednjoškolci znaju o antifašizmu’
. Rezultati su u najmanju ruku poražavajući.

Povjesničari Milan Radošević, Dragan Sokolović i Igor Jovanović uz pomoć ankete su dobili uvid u znanje istarskih srednjoškolaca o antifašizmu. Isti su pokazali zabrinjavajuću razinu neznanja o toj temi. Anketu su predstavili na znanstvenom skupu ‘(Anti)fašizam u prošlosti i sadašnjosti’ koji se prošli tjedan održao u Puli, piše Vecernji. Provedena je od travnja do lipnja među 648 učenika drugih razreda srednjih škola u Bujama, Buzetu, Labinu, Poreču, Puli i Rovinju. U anketi je sudjelovalo 14 škola (13 hrvatskih i jedna talijanska) svih usmjerenja, od gimnazije preko medicinske do strukovnih škola.

Izdvojeni članak

Porazni podaci PISA istraživanja: Hrvatski učenici nisu u stanju rješavati praktične probleme

Dio srednjoškolaca Pavelića smatra antifašistom

Na primjer, dvadeset posto učenika Antu Pavelića je svrstalo u vođe antifašizma, dok je deset posto njih u isti koš svrstalo Benita Mussolinija. Da antifašizam nije bio totalitarni sustav misli 40 posto srednjoškolaca. Još manje anketiranih zna o počecima antifašizma, pa tako 57 posto učenika smatra da je antifašizam krenuo tijekom Drugog svjetskog rata, dok 17 posto srednjoškolaca misli da je taj projekt nastao nakon Drugog svjetskog rata.

– Rezultati su zabrinjavajući, ali nisu katastrofični. Riječ je o učenicima drugog razreda i oni će još učiti o tome u četvrtom razredu kada na red dođe moderna povijest. Rezultate treba uzeti i s dozom opreza jer nisu samo škole krive za njih nego okolina, plasiranje informacija kroz medije i instrumentaliziranje antifašizmom za skupljanje političkih poena, rekao je Milan Radošević s pulskog Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a.

Izdvojeni članak

Građanski odgoj prekasno uveden u škole: Polovina školaraca ne zna što znači biti građaninom!

U moralnoj kategoriji antifašizam su svrstali na posljednje mjesto

Svoje mišljenje je dao i profesor povijesti Igor Jovanović.

– Mene rezultati nisu iznenadili, pa i na fakultetima studenti miješaju neke elementarne pojmove. A oni o tome trenutačno ne uče, sada obrađuju srednji vijek, a s informacijama su bombardirani kroz medije i kućni odgoj. Bilo bi dobro kad bi se rezultati usporedili s drugim županijama. Naše područje nije bilo obuhvaćeno ratom, kazao je profesor.

Dodao je također kako više od trideset posto učenika smatra da se o antifašizmu najviše govori u školi. Anketa je sadržavala dvije kategorije – opća kultura i moralne vrednote. Učenici su u moralnoj kategoriji među šest ponuđenih vrijednosti antifašizam stavili na posljednje mjesto, a na prvo slobodu pojedinca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap