Pretraga

Porazni rezultati: U Hrvatskoj 110 tisuća djece živi u riziku od siromaštva

A- A+

Dječje siromaštvo u Hrvatskoj je tema o kojoj se rijetko raspravlja, no prema alarmantnim podacima, u našoj zemlji živi 110 tisuća djece koja se suočavaju s rizikom od siromaštva. To je čak 16 posto ukupnog broja djece. Ovaj podatak podsjeća nas na hitnost problema i potrebu za djelovanjem.

foto: pixabay

U svečanoj atmosferi i s obnovljenim prostorima svoje podružnice ‘Dječji osmijeh’, Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije proslavio je svoj dan. No, unatoč tom veselju, stručni skup pod nazivom Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti istaknuo je gorući problem dječjeg siromaštva.

16 posto sve djece u opasnosti od siromaštva

Na obilježavanju Dana Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije istaknuto je kako u Hrvatskoj od ukupno 690 tisuća djece, njih 110 tisuća živi u konstantnom opasnosti od siromaštva, a ne postoji sustavna briga o njihovoj dobrobiti. Olja Družić Ljubotina s Pravnog fakulteta u Zagrebu je istaknula ovu zabrinjavajuću statistiku i naglasila da hitno trebamo poduzeti preventivne mjere kako bismo pomogli djeci koja se bore s ovim teškim teretom.

– Mi u Hrvatskoj imamo oko 110 tisuća djece koja su u riziku od siromaštva, a to je 16 posto od ukupno 690 tisuća djece u Hrvatskoj, što je zaista velik broj, istaknula je Družić Ljubotina.

Izdvojeni članak
volontiranje

Želite pomagati drugima? Evo gdje se sve u Zagrebu možete prijaviti za volontiranje

U 14 godina pomogli više od 1000 obitelji

Istovremeno, naglasak je stavljen na nedostatak određenih mjera i sustavne brige za ovoj djecom, što ostavlja mnoge bez potrebne podrške. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je svjestan ovog problema te se zalaže za pružanje pomoći najranjivijim članovima našeg društva. U sklopu ovog posebnog događaja, otvorena je i obnovljena prostorija Caritasove podružnice ‘Dječji osmijeh’, koja je u posljednjih 14 godina pružila pomoć više od 1.000 obitelji s nižim prihodima i njihovoj djeci.

– Sadašnje stanje u podružnici ‘Dječji osmijeh’ obuhvaća 133 obitelji s ukupno 558 djece, priopćeno je iz Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Njihova predanost i nesebična podrška obiteljima u potrebi ostaju ključne za borbu protiv dječjeg siromaštva u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap